Liceul Tehnic Câmpulung s-a făcut de băcănie în această săptămână, din cauza unor elevi care au confundat sala de curs cu…. barul. Despre cheful cu răchie prelungit de niște elevi în incinta unității de învățământ s-a auzit în mass media locală și națională. Revenim la subiect.
Din teribilism adolescentin, niște liceeni din clasa a IX-a au strecurat în liceu o sticlă de pepsi în care au pus tărie. Unele surse spun că în gașcă au fost trei băieți, altele – că au fost șase. Cert este că mirosul înțepător al țuicii, probabil și comportamentul tinerilor consumatori i-a dat de gol. La a doua oră de curs, o fată a luat atitudine, pârându-l la profesoară pe colegul care duhnea, în sala de curs, a alcool. A fost anunțată directoarea liceului, apoi poliția, dar și salvarea, fiindcă unuia dintre liceeni i s-a făcut rău, fiind beat criță.
Inspectorul școlar general Alina Manea a catalogat incidentul drept „unul nefericit”. Șefa Inspectoratului Școlar Argeș a aflat de la directoarea liceului firul întâmplării. Elevul pentru care a fost solicitată ambulanța a ajuns la spital însoțit de mama sa. Starea băiatului s-a ameliorat, fiind externat.
Elevii care au făcut-o de oaie la liceu riscă scăderea notei la purtare. Inspectorul școlar general Alina Manea a explicat că diriginta clasei va propune sancțiuni în concordonață cu gravitatea faptelor fiecăruia dintre ei. Licenii riscă și amenzi între 50 şi 250 de lei pentru consumul de alcool în locuri publice.
E de așteptat ca acești copii de 15 ani să primească și consilere psihologică de la psihologul liceului.
Anul trecut au fost consemnate mai multe cazuri de elevi care au ajuns în comă alcoolică la spital. Acest viciu în rândul minorilor este o problemă de sănătate publică. De ce beau copiii? Unii din teribilism, alţii din cauza anturajului în care sunt atraşi. Un alt adevăr care doare este faptul că în multe familii se consumă băuturi alcoolice, iar copiii, adolescenţii de mai târziu, „fac şi ei ce văd la părinţi”. În general, minorii care cad pradă ispitei sunt neglijaţi şi trişti. Acești copii sunt expuşi la riscuri majore de rănire şi de îmbolnăvire…
Problematica consumului de alcool (sau de droguri!) trebuie abordată la școală precoce, sistematic, în strânsă legătură cu familia și comunitatea. Cei trei factori trebuie să coreleze într-o permanentă dinamica. Acasă poate fi totul perfect, dar dacă la școală sau în comunitate apar derapaje de bullying, agresiuni, umilință, atunci poate crește riscul consumului de alcool sau de droguri ca un mecanism de a face față presiunii sociale sau emoționale…