Nouă medici din România au răspuns unor întrebări adresate de News.ro, referitoare la cei doi ani grei de luptă cu nemilosul coronavirus. Printre persoanele intervievate se numără și dr. Luminița Galbenu, medic șef ATI în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești. Prin intermediul chestionarului News.ro, specialiştii au explicat ce diferenţiază anii 2020 şi 2021, care este cel mai bun lucru ce li s-a întâmplat din punct de vedere profesional, ce lecţii sunt de învăţat de la 2021, ce aşteptări au de la 2022, ce momente impresionante din spital i-au marcat în pandemie etc. Care au fost lecțiile pandemiei pentru doctorița din Pitești, citiți în ceea ce urmează.
Lipsa personalului medical
„Din punct de vedere profesional, cred că cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat atât mie, cât şi întregului colectiv este satisfacţia simţită în momentul în care un pacient critic s-a ameliorat şi a fost redat familiei. Avem pacienţi tineri care, după o internare în ATI de șase săptămâni, au plecat acasă şi cu care ţinem legătura. Este un sentiment deosebit. Anul 2020 pentru noi a fost marcat de teamă. Nu ştiam ce ne aşteaptă, cu toţii eram speriaţi, nu numai noi, medicii, ci întreg colectivul; ne aştepta o boală necunoscută. În 2021, ne-am simţit mult mai siguri pe noi, deja căpătasem experienţă în tratarea acestei boli; mai bun a fost 2021 din acest punct de vedere. Cel mai slab punct eu consider că este lipsa de personal medical cu pregătire superioară, şi nu numai la noi în spital; este un punct slab la nivel de ţară. Peste tot colegii mei se plâng că sunt foarte puţini. Este o mare problemă. Cât despre ce am învăţat de la 2021, ne-am dat seama că ne putem depăşi limitele. Dacă înainte spuneam „Suntem obosiţi, nu mai putem”, în această perioadă, şi atunci când eram obosiţi, mai puteam, nu aveam ce face, mergeam mai departe. Aş vrea să cred că va fi mai multă linişte în 2022, dar nu putem să ne culcăm pe această ureche. Ştim că deja se vorbeşte de un val 5. Acum suntem într-o perioadă de acalmie, dar această acalmie este relativă, nu ştim cât va dura.
Încercăm să ne refacem forţele şi să fim pregătiţi pentru un val 5. În acest moment, nu ştim, va fi mai uşor, va fi mai greu, vor fi mai mulţi pacienţi, mai puţini; încă sunt speculaţii. Îmi doresc să fac faţă la toate evenimentele care vor urma şi să avem cât mai multe satisfacţii profesionale, cât mai mulţi pacienţi să plece vii din secţia de ATI. Omul anului 2021 ar trebui să fie un personaj colectiv, respectiv Societatea Română de Epidemiologie; consider că rolul cheie în societate în acest moment îl are epidemiologul. Prevenţia este arma numărul 1 în această luptă. În 2021 am fost marcată de un eveniment destul de neplăcut. În jurul sărbătorilor pascale, am fost nevoită să fac o gardă de 72 de ore. Nu a avut cine să mă schimbe; am stat trei zile în spital, am rezistat. Este un eveniment pe care nu-l voi uita prea uşor. Pentru mine rezistenţa este cuvântul care ar descrie acest an. Mi-am dat seama că putem face eforturi foarte mari, eforturi susţinute, până acum nu am realizat că avem aceste puteri”, a declarat dr. Luminiţa Galbenu pentru News.ro.
La întrebările jurnaliștilor News.ro au răspus medicii Luminiţa Galbenu, Elena Copaciu, Adrian Marinescu, Anca Coliţă, Beatrice Mahler, Laura Zarafin, Radu Ţincu, Cristian Oancea şi Fiorella Mitoiu. Pe același site al agenției de presă a fost publicată povestea unui pacient nevăzător care a fost tratat, în martie, de o formă severă de Covid-19, în secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti, doctorița Luminiţa Galbenu fiind îngerul său păzitor… Reportajele au fost postate pe Facebook-ul Spitalului Județean.