În ziua de 09 decembrie, la nivelul județului Argeș, a avut loc o acțiune, în sistem integrat, pentru preveniea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, verificarea transportului rutier de marfă și persoane, dar și prevenirea și combaterea migrației ilegale.
În intervalul de aproximativ două ore al acțiunii, au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.255 de lei. Dintre acestea, 14 sancțiuni au fost aplicate conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar două, în valoare de 4.500 de lei, aplicate de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, conform O.G. 37/2007.
Sancțiunile au fost aplicate ca urmare a neregulilor privind utilizarea centurii de siguranță, a liminilor de întâlnire în timpul circulației pe drumurile naționale, alte abateri la regimul circulației, precum și pentru nerespectarea timpilor legali de condus și odihnă.
Acțiunea a avut un grad ridicat de complexitate, atât din perspectiva structurilor participante, cât și a obiectivelor urmărite.
Astfel, au participat: polițiști argeșeni din structurile rutiere, de investigații criminale, luptători pentru acțiuni speciale, echipa canină cu câinele de urmă, dar și Serviciul pentru Imigrări Argeș și reprezentanți ai altor instituții cu atribuții în domeniul controlului transportului rutier – Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Argeș.
Activitatea a avut ca obiective; prevenirea evenimentelor rutiere, prin descurajarea încălcării legislației privind circulația pe drumurile publice (în principal adaptarea vitezei la condițiile meteo-rutiere); responsabilizarea conducătorilor auto profesioniști în respectarea tuturor prevederilor care li se aplică (mai ales a celor referitoare la utilizarea aparatelor tip tahograf și respectarea timpilor de condus și de odihnă), precum și descurajarea migrației ilegale.
Recomandăm tuturor conducătorilor auto să circule preventiv, adaptând permanent viteza la condițiile meteo și la cele rutiere, în special în condiții de carosabil umed sau vizibilitate îngreunată.
Luați în considerare perioada calendaristică, fiind posibilă întâlnirea unor porțiuni de drum umede sau chiar cu polei, mai ales dacă temperaturile scad sub limita de îngheț. Respectați limitele de viteză, pentru a putea opri în condiții de siguranță sau a limita consecințele unui eventual eveniment rutier, și nu bruscați volanul sau frâna, pentru a evita acvaplanarea sau derapajul.
Reamintim că montarea anvelopelor de iarnă este obligatorie dacă partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, greață sau polei. Vă recomandăm ca înainte de a pleca la drum, să vă interesați cu privire la condițiile meteo-rutiere de pe traseul pe care urmează să îl parcurgeți. Totodată, pietonilor le recomandăm să se deplaseze pe trotuar sau pe cât posibil pe marginea părții carosabile, iar traversarea să o facă prin locurile permise, doar după ce s-au asigurat că intenția de a traversa a fost observată de conducătorii auto, iar aceștia pot opri în condiții de siguranță.