La sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural care a avut loc la Câmpulung, APIA Argeş a prezentat ultimul bilanţ privind activităţile pe 2015, dar şi planul până la finele anului 2016. În „Campania 2015” au depus cerere unică de plată 25.061 fermieri, cele mai multe fiind ale agricultorilor care au cultivat suprafeţe mai mici de 50 hectare. Autorizarea la plată s-a făcut în mai multe etape, iar până în momentul de faţă au fost autorizate 24.938 dosare. Ce reprezintă aceste cifre şi ce înseamnă asta pentru agricultura din judeţ ne-a explicat Marius Stroescu, directorul executiv al APIA Argeş.
Absorbţie de aproape 100%
„Ne străduim să facem o treabă bună şi, prin prisma rezultatelor, am reuşit. Pentru campania 2015, avem un grad de absorbţie (n.r. – a fondurilor europene) undeva la 99,50%. Vom fi în primul an din ultimii 11 când ajungem aproape de 100% absorbţie a fondurilor europene. În ceea ce priveşte plăţile, până la 15 octombrie, trebuie să achităm plăţile aferente lui 2015. Pe 16 octombrie începem plata în avans aferentă lui 2016, aproximativ 100 euro/hectar. Sunt nişte termene pe care trebuie să le respectăm. Mai avem circa 40 de fermieri pe care trebuie să-i plătim. Până la finele săptămânii vom finaliza toate plăţile” – a declarat Marius Stroescu.
Pe două fronturi
„În campania însămânţărilor de toamnă nu se pune problema ca fermierii argeşeni să nu aibă fond de lucru prin bani puşi la dispoziţie. APIA Argeş a eliberat adeverinţele fermierilor, în baza cărora oamenii au ridicat bani de la băncile cu care APIA are convenţie. Mă bucură faptul că, în tot sudul judeţului, se lucrează pe două fronturi: la recoltatul porumbului şi, pe ultima sută de metri, la floarea-soarelui şi, în paralel, la înfiinţarea culturilor de toamnă (orz şi grâu) aferente acestei campanii. Cum vă spuneam, fermierii beneficiază de fonduri astfel încât sunt asigurate suprafeţele însămânţate în această toamnă” – a continuat directorul APIA Argeş.
Documentele la control
„Totodată, în această perioadă, avem de efectuat controale la 252 ferme. Este cel mai mare eşantion din cei 11 ani din activitate. În total, 9.000 de parcele şi o suprafaţă de 26.000 hectare. Vom verifica veridicitatea declaraţiei fermierului – culturile declarate şi amplasamentul culturii. Cu alte cuvinte, verificăm dacă datele din teren sunt reale şi corespund cu cele de pe cerere.”
„Încurajăm agricultura ecologică”
„Singurul sector unde este loc de mai bine e agricultura ecologică. Aici sunt prea puţini fermieri care se încumetă pentru că este şi foarte pretenţioasă. În primul rând, trebuie să treci examenul unui organism de certificare acreditat de Ministerul Agriculturii. Este un examen dur, dar recomandarea mea către fermieri este să se gândească încet-încet să crească agricultura ecologică. Mă gândesc mai ales la fermierii mici şi mijlocii. Agricultura ecologică n-o faci pe ferme mari” – este de părere Marius Stroescu.
George OLTEANU