Fostul decan al Facultăţii de Teologie din Piteşti, deşi îşi pune toată nădejdea, în primul rând în ajutorul divin, totuşi crede şi în binefacerile ştiinţei medicale. A gândit profund şi îndelung şi s-a vaccinat. Şi acesta este doar un caz. Mulţi preoţi din eparhia Argeşului şi Muscelului s-au imunizat deja.
Semnalul dat de Patriarh
Patriarhul Daniel a îndemnat dreptcredincioşii să aibă încredere în medici. El însuşi a dat un bun exemplu şi a acceptat imunizarea prin intermediul vaccinului deşi problema, în rândul românilor ultra-ortodocşi, rămâne controversată. La nivelul eparhiei Argeşului şi Muscelului, în mai multe rânduri, arhiereul, ÎPS Calinic, a făcut apel la buna chibzuială a credincioşilor, la înţelepciunea lor şi i-a povăţuit să creadă în vaccinul anti-Covid la fel cum au crezut şi în puterea altor vaccinuri pe care le-au făcut de-a lungul vieţii şi care şi-au dovedit eficienţa. Mai mult decât atât, ierarhul a sfătuit pe oricine să meargă să se imunizeze cu încredere maximă în eficacitatea acelui vaccin, foarte important fiind modul în care gândim, pozitiv sau nu, acesta răsfrângându-se asupra întregului organism. De altfel, arhiepiscopul nostru, făcând referire la scrierile Sfinţilor Părinţi, a amintit de faptul că „otravă dacă ar primi un om, acela având credinţă straşnică în Dumnezeu, nu va suferi, fiind sub protecţia divină”.
Influenţe din afară
Deşi însuşi Patriarhul Daniel a primit unul dintre seruri, la fel ca şi alte înalte feţe bisericeşti, membri ai Sfântului Sinod, totuşi se mai face simţită o „opoziţie” a unor grupuri de credincioşi, foarte bine organizaţi pe reţele de socializare. Atitudinea lor ostilă faţă de vaccin este alimentată şi de anumiţi duhovnici, călugări în special, care la rândul lor primesc mesaje din Rusia, Ucraina ori Grecia! Totuşi credincioşii trebuie să fie foarte precauţi. Nimeni nu poate verifica autenticitatea unor „mesaje” venite spre exemplu din Muntele Athos. De asemeni nu se ştie cine sunt acei „vizionari” care pretind că trăiesc în câte-o „scorbură” de munte şi susţin că sunt deţinătorii adevărului absolut de origine… cerească. Cert este că o influenţă au asupra multor credincioşi care se tem încă de vaccin interpretându-l drept „pecetea” diavoloească, „semnul lui Antihrist” etc. În tot acest timp, chiar mulţi dintre cei care se opun cu vehemenţă vaccinului, se infectează, pătimesc prin spitale sau acasă ori chiar îşi dau obştescul sfârşit. Arhiepiscopul Calinic ştie că sunt oameni care nu pot să ia decizia de a se vaccina decât dacă au binecuvântarea preotului la care îşi mărturisesc păcatele. „Noi nu ştim ce îi sfătuieşte duhovnicul, dar dacă opresc vreun om de la vaccinare şi aceluia i se întâmplă să se îmbolnăvească şi să moară, cum rămâne cu conştiinţa lui? Nu putem opri pe nimeni de la vaccin…”, a afirmat întâiul ierah al Argeşului şi Muscelului.
Pildă pentru enoriaşi
Manifestându-şi liberul arbitru, mulţi preoţi de pe cuprinsul eparhiei noastre sunt deja la această oră vaccinaţi. Unii au primit a doua doză, alţii a treia, în funcţie de serul pentru care au optat. Recent, fostul decan al Facultăţii de Teologie din Piteşti, pr. prof. univ. dr. Ion Popescu, a trecut şi el pe la un centru de vaccinare. A chibzuit îndelung, dar ca un cărturar autentic, desăvârşit cunoscător al istoriei, părintele ştie că în trecut bolile au făcut ravagii şi doar vaccinurile au limitat numărul victimelor. Încredinţat că şi cercetătorii din domeniul ştiinţei medicale sunt luminaţi de Dumnezeu, tot spre binele făpturii Sale, omul, părintele Ion Popescu nu a pus nicio clipă la îndoială buna intenţie a autorităţilor care permanent îndeamnă populaţia să accepte vaccinul. Şi, iată, a dat el însuşi o pildă, în calitatea de paroh al bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din Piteşti. Mulţi enoriaşi care stăteau în cumpănă au căpătat încredere, altora le-a dispărut teama, mulţi foşti studenţi ai profesorului îndreptându-şi şi ei paşii spre centrele de vaccinare. Un exemplu pentru toţi, ca bun păstor al turmei sale.