Unicat în România! La inițiativa primarului comunei Lerești, Marian Toader, în satul Pojorâta a fost construit un monument dedicat eroilor de etnie romă de pe aceste meleaguri, care și-au făcut cu bravură datoria pe câmpul de onoare în cel de-Al Doilea Război Mondial și au căzut pe fronturile de luptă din Est și din Vest. Sfințirea obiectivului funerar-comemorativ va avea loc de ziua națională a României. Ceremonialul religios va începe la ora 12.
Ansamblul memorial din marmură albă are forma unei troițe, iar pe crucea principală încadrată de doi stâlpi sunt scrise numele a trei eroi de etnie romă din satul Pojorâta: „soldat Coşcodaru Gh. Alexandrina Ion – mort în martie 1944, în timpul retragerii din Moldova, soldat Coşcodaru E. Gheorghe – mort în ianuarie 1945, zona Pascohoza Ungaria, soldat Coșcodaru Z. Alexandru – mort în aprilie 1945, în spitalul Z.I. nr. 29.”
Pe postament este incripționat un citat celebru al omului de stat Nicolae Iorga: „Neamul rămâne etern prin cultul eroilor”, iar sub acoperișul stilizat sunt scrise cuvintele memorabile: „Glorie eternă eroilor neamului românesc”. Monumentul este împodobit cu basoleriefuri reprezentând simboluri ale Armatei Române, precum caschete de soldat, săbii încrucișate, flori și ramuri.
Meșterul Ionel Moise din Albeștii de Muscel este artizanul ansamblului memorial construit de Primăria Lerești în semn de recunoștință pentru soldații eroii de etnie romă – știuți și neștiuți. Troița a fost amplasată în satul Pojorâta locuit de cetățeni de etnie romă. Monumentul care a devenit un simbol al așezării va fi sfințit și pus în valoare de ziua națională a României. Proiectul a luat naștere la inițiativa primarului Marian Toader și a filialei Cultului Eroilor din Lerești, prin aprobarea hotărâriiConsilului Local.
La 1 decembrie, Primăria și Consiliul Local Lerești celebrează Ziua Națională a României prin depuneri de coroane la toate monumentele eroilor din comună.