Zilnic, aceleași scene. Mai ales după ora 16, când ies de la muncă și şi merg la cumpărături, oamenii sunt opriți la ușa hipermarketurilor, fiind separați, precum la țară oile de capre, în funcție de… certificatul verde. Momente de tensiune. Nervi întinși la maximum. Ca o replică, în mediul online e fierbere…
Nervi şi timp pierdut
Conducerile marilor lanțuri de magazine din Pitești și de oriunde din țară au fost luate prin surprindere de măsura dură luată de autoritățile centrale. Se intră oriunde doar pe baza certificatului verde. Nevaccinaţii rămân afară. Regula a devenit valabilă peste tot, excepție făcând magazinele cu produse alimentare și farmaciile. Cu o problemă inedită se confruntă agenții economici cu magazine mari, gen hipermarket, în care se vând atât alimente, cât și alte produse, obiecte de uz casnic, detergenți, rechizite școlare, jucării etc. În astfel de cazuri apar situațiile în care nervozitatea oamenilor triați la ușă este la cote înalte. Vociferări, schimburi dure de replici, lamentări, discuții interminabile, pierdere de timp și energie.
Presiune asupra patronilor
În aceste condiții, pentru că situația a devenit insuportabilă, în mediul online se simte o agitație fără precedent: tot mai mulți oameni organizați pe rețelele de socializare iau în calcul o masivă formă de protest, inedită. Pentru o săptămână, două sau zece zile măcar, niciunul să nu se mai aprovizioneze de la un anumit hipermarket ori de la toate din Pitești! Organizatorii acțiunii sunt convinși că se vor solidariza cât mai mulți cetățeni, inclusiv cei care dețin certificate verzi, care nu au îngrădit accesul. Se mizează pe spirit civic și unitate. Scopul ar fi acela de a pune presiune asupra patronilor respectivelor lanțuri de magazine care, la rândul lor, ar atrage atenția guvernanților că măsurile trebuie relaxate și găsite alte formule.
Arşi la buzunar
Dincolo de faptul în sine de a fi opriți la ușa magazinelor și de convingerea că le este încălcat un drept fundamental, oamenii sunt afectați nu doar la nivel simbolic, ci efectiv la… buzunar. Cei cu venituri modeste se aprovizionau de la hipermarketurile în care sunt practicate prețuri mai mici la anumite produse, mai ales la alimente. Șomerii, cei care trăiesc din ajutoare sociale, pensionarii și in general toți care își calculează atent fiecare bănuț intrau periodic la hipermarketuri, de unde cumpărau ce aveau nevoie mai ieftin decât la alte magazine din cartier sau piețe. Acum însă, fiindcă nu s-au vaccinat și nu dețin certificat verde, nu au acces în magazine mari de acest fel în care se găsesc laolaltă și alimente, și alte tipuri de produse.
Întoarcerea la origini
Desigur, agenții economici au și ei de pierdut; vânzările au scăzut văzând cu ochii în ultima săptămână, multe spații comerciale, altădată pline, aglomerate în weekend, fiind aproape pustii. Ce se va întâmpla în continuare nu poate nimeni să știe. Doar factorii de decizie de la București care, desigur, cunosc și aceste aspecte. Vor fi relaxate măsurile, se vor găsi alte formule mai eficiente sau,dimpotrivă, vor și mai îngrădiți cei care nu au certificat verde, indiferent de consecințele economice? Nu ştim. Până una, alta, au crescut spectaculos vânzările în piețele Piteștiului. Alți orășeni se reorientează și caută dincolo de hotarul marii aglomerări urbane, mici producători agricoli care au ceva de oferit: legume, fructe, găini și pui, brânză, ouă, zacuscă și gemuri etc. Proaspete, autohtone, marca țarinii pe care o călcăm. Nu aduse de peste mări și țări. În bătătura omului bucuros că are și el cui să dăruiască roadele muncii sale, piteșteanul își umple portbagajul mașinii fără a-i fi luată temperatura, fără a-l întreba cineva dacă s-a vaccinat, dacă s-a testat ori alte detalii de ordin medical.
Există și fenomenul invers, când mici întreprinzători vin în mijlocul marelui oraș și le oferă tuturor celor interesați produse apetisante. S-a întâmplat chiar ieri: o femeie din comuna Bogați a venit cu un căruț plin cu pere pe care-l târa după ea prin zona centrală a Piteștiului. Oferea în stânga și-n dreapta, trecătorilor, câte-o pungă plină cu pere mari, grase, zemoase. Aproximativ patru kilograme cântărea fiecare pungă, iar prețul cerut, 10 lei, li s-a părut multora avantajos. Într-o jumătate de ceas, căruțul s-a golit, marfa era epuizată. Unii au cumpărat de pofta fructelor ispititoare, alții de mila bătrânei care trăgea după ea atâta greutate. Privită de la distanță, semăna cu Fefeleaga din lecturile copilăriei noastre. Dar dincolo de imaginea înduioșătoare, chinul femeii cu palmele bătătorite de muncă întruchipa lupta pentru supraviețuire, tot mai aspră, tot mai grea…
Un Comentariu
dax
Trebuia ca din prima secunda cand s-a luat aceasta decizie, care nu are nici o valoare decat sa produca nervi,ambasadorii statelor afectate sa sugereze celor care mai sunt pe la Palatul Victoriei sa se gandeasca mai atent la ceea ce fac.Oamenii (mai ales romanii) se vor descurca cumva si vor rezolva problema mancarii cum au rezolvat-o si pe vremea lui Ceao.Dar supermarketurile vor avea de pierdut masiv.Cred ca se vor reorienta si ele daca mai tine mult restrictia pt. ca altfel vor trebui sa inchida.Se va ajunge apoi intr-un punct mort iar cei care i-au astfel de decizii pe banii altora nu vor raspunde niciodata …..