Persoană cunoscută în spaţiul public, avocat de profesie, liberal autentic, mare admirator al faimoasei familii Brătianu, a deţinut mai multe funcţii în PNL, iar meritele sale au fost recunoscute şi la nivel naţional: Radu Perianu. A renunţat recent la înalta deminitate de consilier al prim-ministrului Florin Câţu, părăsind Palatul Victoria pentru un alt loc de muncă: reprezentant al guvernului în teritoriu. Este un prefect tânăr şi entuziast care a vorbit la emisiunea „Subiect de presă” difuzată vineri, la ora 15, la „Antena 3” Piteşti, cu sinceritatea omului pe care îl cunosc mulţi argeşeni, prin natura profesiei sale. Moderatoarea Cristina Munteanu şi directorul cotidianului „Argeşul”, Mihai Golescu, au reuşit un interviu-mărturisire de la care telespectatorii au avut multe de aflat.
Maşina marca „Emilia Mateescu”
Curiozitatea feminină s-a manifestat încă din debutul dezbaterii, jurnalista Cristina Munteanu fiind interesată de… biroul prefectului. Modul în care a fost aranjat de cea care a ocupat funcţia înainte, Emilia Mateescu. Şi-a lăsat amprenta asupra încăperii? A personalizat în vreun fel camera în care şi-a desfăşurat activitatea ori chiar întreaga instituţie? Luat prin surprindere, puţin încurcat, Perianu s-a repliat precum avocaţii în sălile de judecată, în faţa instanţelor: „Nu, nu pot spune că era ceva anume în birou. Dar am găsit, totuşi, ceva… marca Emilia Mateescu. E vorba despre maşina Prefecturii. Am crezut că e neagră, oricum o culoare închisă, însă am avut surpriza să văd că maşina are o nuanţă de portocaliu, spre culoarea muştarului. Sensibilitatea feminină şi-a făcut simţită prezenţa inclusiv în privinţa culorii maşinii. Am cerut detalii, ce Dumnezeului maşină e asta?! Şi mi s-a explicat că doamna prefect a optat pentru această culoare…”
„Nu sunt salcie plângătoare”
Dincolo de această picanterie care a destins atmosfera, Mihai Golescu a intrat în miezul problemei: „Aţi visat să ajungeţi prefect într-o astfel de situaţie dramatică? În plină pandemie?” Radu Perianu a oftat prelung. O reacţie cât toate cuvintele nerostite. Desigur, nu. Oricine ajunge, după ani buni, într-o asemenea funcţie supremă într-un judeţ, îşi doreşte să aibă un mandat uşor. Nu este cazul acesta, nicidecum. Politicianul a dorit să clarifice pentru cei care nu-l cunosc personal, că nu este un oportunist. Şi-a construit cu migală o carieră de jurist, recunoscut, şi nu a intrat în PNL în 1998 pentru o carieră spectaculoasă în plan administrativ. A stat liniştit în banca lui, iar lucrurile au venit de la sine: „Nu sunt o salcie plângătoare, să mă cramponez de primirea funcţiilor. Profesia mi-a adus toate satisfacţiile pe care le doream. Nu aveam de ce să fac compromisuri pentru a mi se da vreo funcţie. Am fost onorat de invitaţia domnului Florin Câţu şi i-am fost consilier câteva luni. Am căpătat experienţă foarte utilă pentru viitorul meu şi am cunoscut oameni de mare valoare”.
O situaţie nenorocită
După această mărturisire, Mihai Golescu a întrebat tranşant: „Ce priorităţi aveţi, domnule? Pe termen scurt şi mediu. Primele trei! Să le aflăm noi şi argeşenii!”
„Mi-aş permite să spun doar pe termen scurt. Pentru termen mediu şi lung, situaţia e incertă şi din punct de vedere politic, şi pandemic.
Prioritatea mea zero este lupta contra pandemiei, salvarea cât mai multor vieţi! Nu eu îi salvez pe oameni, ci medicii, dar noi, factorii de decizie, trebuie să le asigurăm cadrelor medicale toate condiţiile optime. Ne aflăm într-o situaţie nenorocită, aşa cum nu am mai fost vreodată, şi trebuie să o conştientizăm cu toţii!” – a spus prefectul, el trecând în revistă măsurile pe care le-a luat; a enumerat centrele de vaccinare deschise în mai multe localităţi din Argeş. Liberalul a declarat că se bucură de o colaborare foarte bună cu primarii, chiar dacă aceştia sunt în majoritate social-democraţi şi a accentuat comunicarea perfectă pe care o are şi cu primarul Piteştiului, Cristian Gentea. De altfel, prefectul a detaliat atitudinea exemplară a edilului care a reuşit peste noapte să creeze condiţiile necsare înfiinţării a două centre de vaccinare la Hotelul Sportivilor şi la Colegiul „Brătianu” din Piteşti.
Rolul presei
„Unii tratează uşor, s-au format nişte clişee, s-au folosit prea mult, până la suprasaturaţie cuvinte precum pandemie, Covid, vaccin, restricţii şi au devenit formule golite de conţinut”, crede Radu Perianu, conştient de avalanşa de termeni repetaţi la nesfârşit cu care sunt asaltaţi cetăţenii de dimineaţă până seara pe toate canalele media. Un fel de oboseală informaţională generală, pe care o resimţim cu toţii. Totuşi, Radu Perianu crede că presa locală sub toate formele ei şi-a dovedit profesionalismul, a fost şi este la un nivel înalt în privinţa abordării subiectelor „pandemie” şi „campanie de vaccinare”: „Mass-media din Argeş s-a concentrat spre conştientizarea pericolului pe care îl reprezintă acest virus, au transmis corect mesajele către cititori şi telespectatori: anume că nu putem scăpa decât prin imunizare, decât dacă ne vaccinăm”.
Avalanşă de teorii
Ca unul care a cunoscut în cariera sa, de peste 25 de ani în avocatură, mulţi oameni din toate categoriile sociale, Radu Perianu a tras o concluzie: „Indiferent că erau oameni bine sau foarte bine dotaţi intelectual, ori mai puţin, cei cu care am interacţionat prin prisma activităţii mele de avocat, aveau un numitor comun, îşi cunoşteau foarte bine interesul şi aveau un instinct de conservare evident”. Însă – afirmă prefectul uimit – s-a întâmplat ceva misterios care trebuie analizat mulţi ani de acum înainte de specialişti în psiholoogie şi sociologie: „Oamenii şi-au abandonat propriul interes; chiar nu înţeleg cum nişte teorii conspiraţioniste au ajuns să prindă atât de bine şi de uşor. Pare că nu mai au acelaşi instinct de conservare şi nu mai ţin la vieţile lor, preferând să creadă în extratereştrii care ne transmit nu ştiu ce, în cipuri injectate sub piele prin acest vaccin, în malformaţii fantastice care ar fi după imunizare şi tot felul de enormităţi care frizează bunul simţ!”
Certificatul verde, copacul cu spini
Se discută îndelung despre certificatul verde care ne asigură accesul în instituţii, magazine sau posibilitatea de a călători. Problema este controversată, după cum a subliniat şi Mihai Golescu, care crede că ar fi o crimă îngrădirea posibilităţii pentru oameni de a-şi procura hrana cea de toate zilele. „Nu se va ajunge niciodată acolo!”, dă asigurări prefectul, care însă argumentează necesitatea certificatului printr-o metaforă apreciată de realizatorii emisiunii: „E ca şi cum un om ar fi pe marginea unei râpe, a unei prăpăstii şi are două posibilităţi, să se prindă cu disperare de un copac cu spini pentru a se salva sau să aştepte să găsească altă modalitate mai elegantă… Nimănui nu îi place să se înţepe în spini, dar dacă este singura şansă, nu avem ce face. Eu sper ca oamenii să înţeleagă, să se vaccineze cât mai mulţi, să ajungem la un grad de imunizare a populaţiei încât să punem capăt pandemiei”.
Permisele auto, o „pată neagră”
Deşi pandemia ne-a copleşit existenţa, viaţa merge mai departe; există şi alte probleme care trebuie rezolvate. Una dintre ele, a cărei rezolvare este de competenţa Prefecturii, o constituie termenele prea mari până la examen pentru cei care au făcut cursurile auto. În acestă privinţă, Radu Perianu admite că Piteştiului i-a rămas trista „faimă” de oraş al permiselor auto, o „pată neagră” după scandalul, ancheta şi arestările din urmă cu câţiva ani. Prefectul promite că se va implica: „Am în vedere nişte soluţii, îmi propun scurtarea perioadei dintre şcoala şi examenul auto. Nu e normal să termini scoala de şoferi azi şi să dai examenul peste câteva luni. Sunt mulţi care uită ce au învăţat în acest interval…”
Guvern după suflet
Trăim o perioadă tulbure. Incertitudine la toate nivelurile societăţii nostre, de sus până jos. Privind spre Bucureşti, de-acolo de unde aşteptăm soluţii eficiente, observăm că deocamdată nu avem guvern decât cu titlu provizoriu. Negocierile de la vârful partidelor par nesfârşite şi, în tot acest timp, „suntem o ţară în prăpastie…”, după formularea dură a directorului Mihai Golescu. Ce guvern vom avea? Radu Perianu, judecând cu inima, se-nţelege, doreşte un guvern liberal. Dar raţional ştie că altfel poate să… cadă zarul. „Vreau un guvern după sufletul meu şi mizez pe înţelepciunea liderilor politici de la Bucureşti!” Indiferent cum va fi, ce prim-ministru vom avea şi ce echipă guvernamentală, până atunci Radu Perianu vrea să îşi facă datoria cu prisosinţă în măsura în care ţine de puterile sale, să facă viaţa argeşenilor mai bună. Iar salvarea vieţilor acestora, este, după cum a afirmat-o de câteva ori pe parcursul emisiunii, nobila misiune pe care şi-a asumat-o.