La Spitalul Județean de Urgență Pitești, coșmarul Covid-19 a reînceput la două luni distanță de la izbucnirea valului 4 al pandemiei. Dacă în august, medicii îi implorau pe oameni să se vaccineze, în octombrie realitatea a devenit dramatică la cea mai mare unitate medicală din județ.
O echipă de la Digi24 a filmat în secția ATI-Covid a Spitalului Județean în august, când erau doar două paturi ocupate, și a revenit în această lună, când erau 22 de pacienți internați, în momentul documentării paturile fiind suplimentate. În ediția știrilor de seară, din 21 octombrie, clipurile video au fost alăturate, pentru a demonstra explozia numărului de cazuri de Covid.
Spitalul Județean de Urgență Pitești. Terapie Intensivă. Valul 4 al pandemiei. Luna octombrie. O rezervă transformată în salon pentru două persoane infectate cu noul coronavirus nu a fost suficientă. Un alt salon a fost amenjat pentru alți cinci pacienți cu Covid-19 în stare gravă.
„Avem pacienți foarte gravi care așteaptă un loc liber în Terapie Intensivă. Or, acest loc liber din păcate se creează prin decesul pacientului, ceea ce nu ne dorim, sau prin scoaterea pacientului în zona curată, după ce 14 zile de evoluție aici”, a explicat Floarea Luminița Galbenu, medic specialist la ATI… Este frustrant pentru că pierzi oameni tineri pe care puteai să-i salvezi în alte condiții… Este un sentiment greu de suportat… S-a întâmplat ca pacientul să mănânce, iar în cinci minute să nu mai poată respira, să-l intubăm, să-l resuscităm și să intervină decesul…”, a povestit cu vocea tremurândă Floarea Luminița Galbenu, medic specialist la ATI.
Dincolo de ușă, alte cazuri grave, aceiași salvatori
O mare problemă la Spitalul Județean de Urgență este că doar o ușă separă secția ATI-Covid de secția non-Covid, iar aceiași medici trebuie să se ocupe de ambele compartimente.
„Se întâmplă destul de des, pentru că la noi vin urgențele, să fiu aici în gardă (n.n., în secția ATI-Covid) și în partea cealaltă (n.n., secția non-Covid) să am o naștere extrauterină sau un caz cu risc. Mă dezechipez foarte repede, mă dezinfectez și merg mai departe să salvez pe toată lumea…”, a mai spus doctorița Floarea Luminița Galbenu.
Medici puțini, epuizați, dar care nu au încetat să lupte. Pacienți care ar da timpul înapoi. De ce s-a ajuns aici? Pentru că: „Nu am crezut în Covid. Nu am crezut în vaccin…”, o realitate dramatică cuprinsă într-o știre de câteva minute, filmulețul cu imaginile tulburătoare fiind postat pe pagina de Facebook a Spitalului Județean de Urgență Pitești.
„Plâng și acum…”
Diagnosticat cu Covid-19, un argeșean de 35 de ani, care aștepta din zi în zi să devină părinte a fost internat în stare gravă la secţia ATI a Spitalului de Urgenţă Piteşti. Pacientul nu era vaccinat şi avea comorbidităţi. În ziua în care bărbatul a fost intubat, soția lui a născut… Bărbatul a murit vineri, fără să afle că pruncul lui a venit pe lume.
Marcată de acest caz, Cristina Cazacu, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență, a postat pe Facebook un mesaj emoționant: „…Când vezi că orice sacrificiu e în zadar, renunți și tu, un munte de speranță, să mai crezi. Mor oameni. Mulți sunt tineri, n-au apucat să ajungă la jumătatea drumului. Medicii sunt neputincioși să-i salveze, în ciuda tuturor eforturilor. Scriu aceste rânduri îndeosebi pentru cei care încă nu cred în Covid. Vă dau un singur exemplu, al unui tânăr care a ajuns târziu la spital. Foarte târziu. În ziua în care i se îndeplinea, poate, cel mai mare vis, soția lui aducea pe lume o minune, el a fost intubat. Nu a apucat să afle că e tată. Noaptea trecută a murit. Am plâns. Am plâns ca pentru fratele meu, tatăl meu, oamenii mei cei mai dragi. Plâng și acum. Nu am crezut că vom ajunge aici, atât de departe. Nu am crezut că noi, românii, vom fi atât de nepăsători. Destrăbălarea e la cote maxime, indiferent de oră, indiferent de consecințe. V-aș lua o zi în secția ATI, să vedeți prețul dezmățului. Mă opresc. Vă doresc ce vreau și pentru mine, să nu mai primesc, dar să nu mi se ia nimic din ce am!”