În perioada 8-10 octombrie, Consiliul Județean și Asociația Historia Renascita va organiza la Castrul Roman Jidova evenimentul “Transalutanus Fest”, ediția I.
Educaţie şi turism
Scopul acestui proiect istoric este educativ; urmărește trezirea interesului publicului și, în special, a generației tinere pentru trecutul zonal și conservarea patrimoniului cultural. Prin urmare, activitățile se vor încadra în sfera reconstituirii istorice, județul Argeș fiind unul dintre locurile încărcate de istorie, numeroase vestigii medievale și dacice regăsindu-se pe lângă Câmpulung – limesul transalutan (fortificație principală a frontierei Imperiului Roman), Costești și Curtea de Argeș.
“Festivalul organizat în incinta Castrului Roman Jidova își propune să ofere publicului interesat ocazia de a se întoarce în timp cu două milenii și de a asista la o lecție de istorie despre perioada Daciei preromane și a Imperiului Roman. Castrul Jidova se află în administrarea Muzeului Județean, instituție subordonată Consiliului Județean, iar evenimentul va contribui la promovarea obiectivului cultural-istoric și la creșterea atractivității turistice a zonei”, a declarat vicepreședintele Adrian Bughiu. Contribuția Consiliului Județean la organizarea acestui festivalul este de 20.000 lei, după cum ne informează biroul de presă.
Istoria de lângă noi
“Din 2010, de când a intrat în proprietatea Consiliului Județean, anual sunt efectuate aici săpături arhelogice. Anul acesta, arheologii Muzeului Județean Argeș, Ion Dumitrescu și Florian Matei Popescu, au găsit o inscripție pe cărămidă, a doua de pe Limesul Transalutanus. Cealaltă a fost descoperită în castrul de la Săpata, iar asta ar fi a doua. Tot anul acesta a fost scoasă la suprafață și extinderea casei comandantului. Anul trecut au descoperit obrăzarul de la o cască. La Castrul Jidova avem și o expoziție permanentă cu obiecte de ceramică și de metal descoperite și o machetă a castrului”, a precizat managerul Muzeului Județean, Cornel Popescu.
Castrul Jidova este singurul castru de piatră de pe Limesul Transalutanus, construit între anii 190-200. Situat în cartierul Pescăreasa, la intrarea dinspre sud în municipiul Câmpulung, în imediata proximitate estică a şoselei Piteşti-Câmpulung, între aceasta şi Râul Târgului, castrul mare din punctul „Jidova” este cea mai importantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus. În incinta castrului se păstrează o parte din clădirile romane (Principia – comandamentul, Praetorium – clădirea comandantului, clădirea ofiţerilor, Horreum – magazia de cereale). Pe latura de sud a fost reconstituit un turn de curtină şi, parţial, turnurile porţii Praetoria (poarta principală de intrare), turnul semirotund din colţul de sud-vest, cât şi celelalte turnuri ale porţilor Decumana, Dextra şi Sinistra de pe laturile nord, est şi vest.