Da, viitorul ne caută pe acasă. Sub diverse și complexe înfățișări. Pe mine, de pildă, mă caută sub forma unui buletin emis de Distrigaz, prin care mă anunță să am grijă de mijloacele de măsurare a gazelor naturale, că dacă ”umblu” la ele o pot păți. Am luat hârtia pusă-n ușă și am zis: bine că-i doar atâta, fiindcă hârtia putea fi și o amendă de la Poliția rutieră. Că am depășit viteza sau mai știu eu care lege. Sau, mă rog, un anunț că a fost scumpit curentul electric. Cu 20%, cu 50%, ori s-a dublat, triplat aberant. Că totu-i posibil în lumea asta nărăvașă. Ea, nărăvașă, sau cei care ne conduc?
Și dacă viitorul ‒ mic și negru, cum se spunea altădată ‒ n-ajunge sub această formă acasă, atunci, iată, ne caută invitându-ne la ”primul webo” (sic!) – seminar al Caravanei ”OAER & ENERG+”. Cum, nu știți ce-i asta? Păi, nu știți legea care, de la 1 ianuarie 2021, ne obligă să asigurăm circa 30% din energie tuturor construcțiilor pentru care cerem aprobare de la primărie? Foarte rău! Interlocutoarea mea, ing. Gabriela Parnia, care mă invită la seminarul ținut, săptămâna trecută, la Fundația culturală ”Ilfoveanu&Badea”, are grijă să-mi câștige atenția începând discuția cu această lege. Vorbește, vorba lui Cioran, despre o energie care se ”coace” pentru a apărea, nu a ”dispărea”. Este vorba de energia regenerabilă a viitorului, prietenoasă cu mediul și care înlocuiește resursele convenționale, respectiv petrolul, gazele naturale, cărbunele. Produsă complet gratuit, cu ajutorul soarelui, vântului, valurilor ș.a.m.d. În viitor, de pildă, s-ar putea să reproducem pe pământ procesul de fuziune din soare. Dacă am putea face chestia asta, mai că nu ne-ar mai trebui altceva. Nici rețele electrice, nici cărbune, nici… scandal.
Și uite așa, d-na Parnia ‒ care face parte dintr-o familie bună, renumită la Pitești în domeniul cercetării științifice ‒ mă (se)duce cu vorba, după care îmi trimite un text sec, redactat inginerește, împestrițat cu multe inițiale și englezisme pretențioase, apropo de inovațiile specialiștilor ce formează caravana hotărâtă, preț de doi ani, să dea ocol țării. Cu începere de la Pitești. De apreciat!
Știu, mi se va reproșa că evenimentul cu pricina se adresează specialiștilor și că probabil ei înțeleg ce înseamnă ”conceptul inovator NZEB”, respectiv clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero, proiectare BIM (Building Information Modeling), VR (Virtual Reality). Probabil că ei știu, dar noi, presa, care a fost și ea invitată, nu. Nu suntem toți la ”bază” ingineri constructori, nici arhitecți, nici auditori energetici ș.a.m.d. Ca să înțelegem despre ce este vorba. Nu suntem familiarizați nici cu programele europene cum ar fi NEW GREEN DEAL sau FIT FOR 55, precum și cu ”implicațiile pentru sectorul construcțiilor din România, în contextul inițierii PNRR”.
E, cu programul ăsta de ”reziliență” mai știți dumneavoastră ceva, fiindcă s-a bătut pe el prim ministrul (când scriu nu zic ”fost”, că poate rămâne în continuare la cârmă, cine știe?!), cu cei din opoziție. Dar și cu el viitorul este neclar. Inclusiv pentru oameni interesați să vadă cu ce se ”mănâncă” viitorul în zona energetică. Adică, ”minimizarea consumurilor de energie și a emisiilor de CO2, provenit din arderea combustibilor clasici, utilizarea adecvată tehnic, dar și economic a surselor regenerabile de energie, înzestrarea clădirilor cu echipamente adecvate pentru ventilarea mecanică, proiectarea energetică a clădirilor viitorului”. Ș.a.m.d.
Asta ca să înțelegeți și dumneavoastră, cititorii, cum stau lucrurile cu comunicatele ”pionierilor” care vor să descifreze viitorul energetic. Și care ar fi putut să facă mai ușor de ”descifrat” textul dacă ne-ar fi spus, de pildă, că atunci când ne jucăm două ore pe zi la calculator, consumăm într-un an 182 kwh. Sau, mă rog, multe alte exemple despre ce înseamnă legislația europeană, despre Acordul de la Paris, unde a fost semnat un plan de acțiune pentru a limita încălzirea globală. Și despre care o să vorbim multă vreme până a-l ”implementa”.
Dar ce-mi bat eu capul cu așa ceva, când mult mai actuală și mai fierbinte este scumpirea energiilor convenționale, unde s-a produs cartelizarea furnizorilor și producătorilor, unde nici Consiliul Concurenței, nici al Protecției Sociale nu supraveghează fenomenul, nu prididesc cu amenzile. Au stat cu brațele-n sân și i-au oferit, iată, prilejul PSD-ului să depună în Parlament un proiect de lege pentru protecția consumatorilor vulnerabili. Praf în ochi. Altfel spus, ne-au lăsat să alunecăm în abisul prețurilor ”variabile” menite să stoarcă din noi și ultima picătură de… energie. Asta da economie! De politică ce să mai vorbim? Dezastru, nu alta! Și, uite așa, viitorul ne caută și pe acasă. La pungă, dacă mai avem ceva în ea.