La patru ace. Aşa a venit astăzi îmbărăcat Marius Nicolaescu pe şantierul noului corp de clădire al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a convocat presa locală şi a ţinut să pună lucrurile la punct, deranjat de mesajele şi comentariile de pe reţelele de socializare. A făcut o prezentare inedită a noului edificiu, să crape de necaz postacii…
„Stadiu mulţumitor”
85 milioane lei. Este una dintre cele mai mari investiţii ale Consiliului Judeţean. Dar e o „cheltuială” care întruneşte acceptul, dacă l-ar fi cerut cineva, al tuturor argeşenilor care au trecut prin „vechiul” Spital Judeţean, majoritatea nemulţumiţi fie de condiţii, fie de spaţiile insuficiente ori de calitatea aerului ori a apei. În martie 2020, începea construcţia noului corp de clădire cu patru etaje în care vor funcţiona diverse secţii, printre care cea de chirurgie cardiovasculară, atât de importantă pentru orice unitate spitalicească. În ciuda pandemiei, antreprenorul, care a fost nevoit să angajeze şi muncitori de peste mări şi ţări din cauza lipsei forţei de muncă din România, menţine un ritm de lucru alert şi speră să poată recupera timpul pierdut. Se confruntă şi cu lipsa materialelor care se găsesc din ce în ce mai greu în ţară şi trebuie aduse din străinătate. Vicele CJ Argeş este încrezător şi consideră per ansamblu că stadiul lucrărilor este mulţumitor; acelaşi lucru l-a subliniat şi conducerea Spitalului Judeţean care a dat câteva detalii despre partea strict medicală, elementul de noutate fiind, spre exemplu, pentru pacienţi, un sistem de ventilaţie ultramodern, în condiţiile în care ferestrele sunt concepute pentru a nu fi deschise!
„Discuţii fără rost”
Fără cască de protecţie, dar în mare vervă, politicianul a ţinut să prezinte presei, pentru buna informare a cetăţenilor, o parte a clădirii, un viitor salon pentru bolnavi, cabinete, grupuri sanitare. Toate la faza de… cărămidă roşie şi de desen pe planşa arhitectului. Marius Nicolaescu s-a arătat extrem de deranjat de comentariile postate în special pe Facebook de tot soiul de persoane mai mult sau mai puţin avizate. Unele dintre mesaje conţin chestiuni de ordin tehnic privind calitatea materialelor, modul de execuţie, presupuse neconcordanţe de parametri, amănunte legate de structura de rezistenţă a clădirii etc. Pesemne, printre răutăcioşii care au postat se vor fi aflând şi cunoscători într-ale ingineriei… Altfel nu se explică de ce mesajele erau axate practic pe latura tehnică, nu politică sau de altă natură.
„Au fost şi sunt discuţii în spaţiul virtual care nu îşi aveau rostul. Totul este în regulă din toate punctele de vedere, iar acest corp de spital va rezista şi la un cutremur de 9 grade pe scara Richter! Constructorul, arhitectul, oricând pot justifica totul din punct de vedere ingineresc, tehnic. Totul e verificat permanent. Dar nu le putem ştii toţi pe toate!”, a fost concluzia tăioasă a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, înainte de a părăsi şantierul.
Structura
Ca organizare funcțională, clădirea va avea un nivel subteran în care vor fi amplasate spațiile tehnice aferente construcției, trei adăposturi ALA (apărare locală antiaeriană, adăpost de protecție civilă executat la subsolurile construcțiilor) și o zonă destinată prosecturii, iar pe cele 5 niveluri supraterane ale clădirii se vor amenaja secții medicale transferate din clădirea principală a spitalului și un bloc operator, respectiv: la parter: secția Chirurgie plastică și Arși; la etajul 1 – secția de Chirurgie vasculară; la etajul 2 – Blocul operator (cu săli de chirurgie plastică, electrofiziologie și chirurgie cardio-vasculară); la etajele 3 și 4 – secția Cardiologie.