Ștefania Dobre este o tânără piteșteancă pasionată de arta desenului, dar care locuiește de aproximativ nouă ani în București și lucrează ca arhitect și designer interior. Lucrările Ștefaniei, în special portretele, se bucură de un mare succes în mediul online, reușind să-și pună în valoarea talentul și inspirația. Despre cum a ajuns ca desenele sale să fie apreciate de posturi de televiziune, dar mai ales de actori cunoscuți, cât și despre cariera în arhitectură, aceasta ne-a vorbit în următorul interviu.
-Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru desen?
-Experimentând. Nu îmi pot aminti momentul când am desenat pentru prima dată, dar știu că a devenit o pasiune când nu trecea nicio zi fără să desenez. La început, desenam orice era specific vârstei, case, flori, păsări etc. Cu trecerea timpului am început să desenez portrete. Familia a observat că devenise o pasiune și m-a ajutat să urmez cursuri de specialitate la Palatul Copiilor și Școala Populară de Arte pentru a-mi dezvolta tehnica.
-De ce ai ales să te axezi pe portrete?
-Mereu am dorit să surprind prin desen subiectul cât mai realist. Din puntul meu de vedere, nimic nu poate să reflecte acest lucru mai bine decât chipul uman. Mai mult de atât, este și foarte versatil și poate fi surprins în nenumărate ipostaze.
„De 3 ani lucrez ca arhitect și ca designer de interior”
-Ce alte pasiuni ai? Am văzut că ești arhitect și designer de interior. Povestește-ne despre asta.
-Am experimentat și alte tehnici la liceul pe care l-am urmat, la Liceul de Arte “Dinu Lipatti” din Pitești, însă nu mi-au plăcut la fel de mult ca desenul în creion. O perioadă de timp am cochetat cu arta tatuatului și până în clasa a XI-a am dorit ca acest lucru să fie mai mult decât un hobby, însă dorința de a deveni arhitect a fost mai puternică și am decis să mă înscriu la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, unde am absolvit studiile de licență și master integrat.
De 3 ani lucrez ca arhitect și ca designer de interior în cadrul firmei One Design din București. În prezent mă ocup de subdomeniul proiectelor de amenajare interioară și design de mobilier, acesta reprezentând partea finală a oricărui proiect de construcții civile.
-Care consideri că sunt cele mai reușite lucrări ale tale?
-Sunt foarte mândră de portretele din seria Vikings. Acestea s-au bucurat de aprecierea diverselor posturi de televiziune, dar mai ales de aprecierea actorilor din serial. Vikings este un serial de televiziune istoric dramatic, scris și creat de Michael Hirst pentru postul de televiziune History. Filmat în Irlanda, Vikings este inspirat din povestirile despre vikingul Ragnar Lodbrok, unul dintre cei mai cunoscuți eroi norvegieni și binecunoscut ca și asupritorul Franței și al Angliei. Serialul îl portretizează pe Ragnar în postura unui fermier viking care militează asupra primelor raiduri în Anglia, un loc necunoscut încă pentru vikingi, cu ajutorul unor prieteni războinici, a fratelui său Rollo, și a soției sale Lagertha.
-Ce vrei să transmiți prin portretele pe care le faci, pe ce detalii pui accent?
-Pun foarte mult accent pe ochi. Acest detaliu poate transmite cel mai bine privitorului starea în care se află subiectul.
„Lucrez migălos și pun accent pe detalii”
-Care este procedura de realizare a unei lucrări, ca timp, dedicare, instrumente, dorința destinatarului?
-Depinde, dacă este un portret făcut pe comandă, voi discuta cu clientul despre ce își dorește să obțină. Majoritatea își doresc o imagine fidelă fotografiei pe care mi-o trimit ca model. Când vine vorba despre portrete cu actori, spre exemplu, înainte de a începe să desenez, urmăresc un film cu ei ca protagoniști, pentru a le observa mimica feței. Acest lucru mă ajută să deduc și din punct de vedere al fizionomiei expresia pe care persoana o are în poză. În funcție de dimensiunea lucrării, timpul poate varia. Dacă este de dimensiunea unei foi A4 pot termina un portret în aproximativ 2 ore jumătate. Folosesc creioane mecanice, nu creioane clasice, cu mină moale de 0,5 mm sau 0,7 mm pentru că în acest fel lucrez migălos și pot pune mai mult accent pe detalii. La final folosesc un creion roșu pentru accent.
-Ce surse de inspirație ai?
-Zilnic mă uit la diverși artiști pe site-urile de socializare și încerc să învăț de la fiecare în parte cât mai multe.
-Care sunt planurile și dorințele tale pentru viitor?
-Cum este și firesc, din punct de vedere al desenului, doresc să devin din ce în ce mai profesionistă. Din punct de vedere al profesiei, am de gând să mă dezvolt din ce în ce mai mult în domeniul arhitecturii și al design-ului interior și cu timpul am speranța că îmi voi înființa propria firmă.