Ampla acţiune de curăţare a domeniului public de chioşcurile vechi, urâte, degradate, abandonate este în plină desfăşurare. Măsura a fost adoptată de edili încă de la începutul verii şi anunţată într-o conferinţă de presă, mesajul către cetăţeni fiind limpede: s-a sfârşit cu chioşcăreala din Piteşti.
Proces îndelungat
Aproape că nu este zonă a urbei în care piteşenii să nu vadă o mică construcţie de acest fel în care odinioară se vindeau ziare sau pâine, flori ori alte produse. Primarul Cristian Gentea împreună cu city-managerul Lucreţiu Tudor detaliau planul de bătaie care cuprindea întâi o inventariere a acestor locaţii, verificarea statutului lor, dacă mai au sau nu proprietar, dacă mai există sau nu un contract cu primăria, urmând ca în ultima etapă să se recurgă la măsurile care se impun de la caz la caz. Recent, viceprimarul Gelu Tofan, care se ocupă îndeaproape de buna desfăşurare a acestui plan şi de aplicarea în teren a deciziilor luate în birouri, a declarat că acţiunea este în grafic, s-au identificat chioşcurile, sunt ridicate cele abandonate, se prelungesc contractele cu micii întreprinzători care doresc să aibă în continuare activitate urmând ca ei să respecte cerinţele municipalităţii legate de aspectul chioşcului şi curăţenia terenului dimprejur. Se doreşte ca la un moment dat, toate chioşcurile în care, spre exemplu, se vând flori să aibă acelaşi design, cele pentru ziare un alt tip de colorit şi tot aşa pentru fiecare în funcţie de specific. Procesul este îndelungat şi probabil va mai dura până vom vedea puse în practică bunele intenţii şi calculele hârtiei.
„Nu vom da înapoi!”
Deocamdată viceprimarul Gelu Tofan se arată drastic cu cazurile neconforme cu legea sau cu… bunul simţ! Acolo unde proprietarul chioşcului nu mai desfăşoară nicio activitate, are expirate avizele, iar construcţia din termopan sau tablă arată jalnic, se va intra cu buldozerul, dacă e nevoie! Astfel de imagini spectaculoase nu deţinem şi nici nu le-a fost dat să vadă cetăţenilor. Dar discret, „chirurgical”, se acţionează şi vicele, ferm, nu stă la discuţii şi nu păsuieşte pe nimeni: „Nu vom da înapoi, ne dorim un Piteşti modern şi curat, nu e posibil să mai vedem în 2021 chioşcuri dărăpănate, ruginite, murdare, cu geamurile sparte, în care uneori noaptea intră oameni ai străzii să doarmă. Tot ce e pe domeniul public înlăturăm! Facem curat!” Ilustrăm şi noi acţiunea vastă şi curajoasă a edililor care pot pierde voturile celor care se consideră afectaţi cu imaginea unui loc liber de pe strada Pătraşcu Vodă, de la poarta Liceului de Artă „Dinu Lipatti”. Aici era un chioşc prin care sufla vântul şi păianjenii se simţeau în largul lor. Acum e… altfel.