La Școala Gimnazială Poienarii de Argeș învață puțin peste 60 de elevi. În ultimii ani, cifra de școlarizare stagnează, dar administrația publică locală nu și-a luat mâna după copii. Împreună cu echipa, primarul Dragoş Boncea a făcut tot ce i-a stat în putință ca să le asigure școlarilor și preșcolarilor condiții bune pentru desfășurarea activităților educative.
În această unitate școlară – singura funcțională în toată comuna – cursurile se desfășoară în regim simultan. Clădirea este modernizată după toate normele europene. Grupurile sanitare sunt de ultimă generație, dotate cu uscător de mâini. Dispune de wi-fi gratuit, printr-un program în care serviciul este acordat în întreaga comună. Grădinița din incinta școlii este, de asemenea, pusă la punct; aici există toalete adaptate special pentru prichindei. La școală, de ani de zile cifra de școlarizare stagnează. În schimb, grădinița este plină din toamnă, însumând peste 20 de preșcolari.
„Eforturile noastre, ale primăriei, au fost deosebite, nu am fost ajutați de Inspectoratul Școlar Argeș cu nimic. Adică noi am asigurat școlii combustibil, lemne… Am asigurat microbuz școlar, șoferul fiind plătit tot de noi. Elevilor și profesorilor nu le-a lipsit nimic. În anul școlar 2020-2021, școala a obținut o bursă „eMAG” pentru elevii din familii defavorizate. Copiii beneficiari au rămas după cursuri la școală pentru a-și face temele împreună cu profesorii și au primit câte o masă caldă. Noi am suplimentat cheltuielile pentru microbuzul școlar pentru a-i duce acasă pe copiii înscriși în acest program. De la inspectorat nu am primit nici măcar tablete. Copiilor care nu au dispus de aceste dispozitive le-am asigurat prin sponsorizări primite de la mai mulți cetățeni plecați în Diaspora”, a spus primarul Dragoş Boncea.
Lor le pasă…
Programul „Nouă ne pasă” susține profesorii care doresc să-i ajute pe copiii din mediul rural cu o situație materială sau familială dificilă. Profesorii doritori se strâng într-un grup și implementează împreună un centru de tip after-school în școala în care predau. Astfel, copiii înscriși în program recuperează materia pierdută și fiecare dintre ei primește atenția necesară procesului de învățare. Nu în ultimul rând, copiii sunt sprijiniți în a căpăta încredere în propriile lor puteri și în a descoperi importanța studiului. Programul asigură plata profesorilor, masa elevilor, rechizitele și materialele didactice. Fundația eMAG și compania „Flanco” au organizat aceste centre de tip after-school la Poienarii de Argeș și Poienarii de Muscel.
Profesoara de limba și literatura română Ioana-Camelia Ghiga este coordonatoarea programului derulat la nivelul Școlii Poienarii de Argeș. Copiii vin cu drag la școala din Poienarii de Argeș, iar pentru unii dintre ei școala este singurul loc fără abuzuri fizice și emoționale, unde se simt în siguranță, acceptați necondiționat, încurajați și sprijiniți să viseze îndrăzneț și să progreseze în fiecare zi. Fiecare oră în plus petrecută de ei învățând reprezintă o șansă în plus la un viitor demn. Profesorii școlii care și-au asumat misiunea de călăuze în cadrul programului au lucrat cu beneficiarii bursei pe literație, numerație, igienă fizică și emoțională. Programul continuă în anul școlar 2021-2022, dascălii din centrele after-school participând în această vacanță la un curs de pregătire profesională organizat la Cheile Grădiștei (Brașov).