De ani buni, patru învățătoare parcurg pe jos un traseu lung, obositor și primejdios ca să-i învețe carte pe copiii rudarilor din satul Păuleasca al comunei Mălureni. Pentru cele patru femei de la catedră, întâlnirea cu ursul sau cu lupul nu este doar filă de poveste, ci o realitate trăită cu frica-n sân pe potecile bântuite de fiare sălbatice.
Două dintre dăscălițe străbat pe jos mai bine de 12 km dus-întors! Celelalte colege navetiste care vin dintr-o altă direcție scutesc cu mașina câțiva kilometri, dar tot le rămâne să meargă într-o zi de muncă, per pedes, vreo șapte kilometri. Drumeția de nevoie se încheie pentru cele patru învățătoare la școala unde buchisesc puradeii din Tufanu, un cătun uitat de lume și de civilizație.
Grădiniţă modulară?
În mai puțin de o lună, clopoțelul va suna în această unitate de învățământ izolată pentru 70 de elevi din ciclul primar. Din urmă vin alte generații de copii. Aproximativ 30 de prichindei au între trei ani și șase ani, deci ar putea frecventa grădinița. Problema este că în zona defavorizată nu există (și) așa ceva. Primarul comunei, Florian Bucălie, ar vrea să aducă în cătunul Tufanu două containere modulare complet echipate, inclusiv cu încălzire electrică și grupuri sanitare. Însă totul a rămas la stadiul de… vorbă. Mingea e la Ministerul Educației. Dacă s-ar trece și la fapte, atunci preșcolarii din Tufanu ar putea avea și ei o grădiniță.
În catalogul Şcolii Tufanu, statul a rămas repetent la toate disciplinele. „Școala Tufanu de la Păuleasca este celebră, o știe toată lumea, dar nimeni nu o ajută cu ceva. E drumul inaccesibil de sute de ani, dar nimeni nu investește în el. La școala din Tufanu sunt undeva la 70 de copii în clasele I-IV. Grădiniță nu e… Acum încercăm să le facem prin Ministerul Educației. Să ne dea și nouă două containere, ca să facem acolo două grupe de copii de grădiniță.
O soluție ar fi. Era un proiect în 2019 al „Apelor Române” căruia îi zicea „regularizare pârâu Păuleasca”. Regularizare care a început ca la noi la români, de la vărsare către izvor. Nu a început de la izvor către vărsare. Și proiectul s-a făcut pe comuna Micești, a ajuns în dreptul taberei Păuleasca și acolo s-a închis. Nu s-a mai făcut nimic. Au oprit finanțarea! Dacă proiectul ăsta ar porni și dacă s-ar relua regularizarea pârâului Păuleasca, automat ne-ar ieși și nouă drum la Tufanu. Altă soluție nu e…”, a spus primarul Florian Bucălie.
În cătunul Tufanu trăiesc peste o mie de suflete. Aici nu ajunge nici microbuzul şcolar, nici mașina cu pâine, nici ambulanța…