Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/fotbal-%c3%aempu%c5%9fcat-pe-obiectiv-1274661/
Indiferent dacă faci sport de performanță sau doar pentru a te menține în formă, rezultatele pe care le obții vor depinde, într-o bună măsură, și de echipament. Fiecare disciplină sportivă impune un echipament specific, iar în majoritatea cazurilor, încălțămintea este piesa cea mai importantă. Ce să faci astfel încât încălțămintea adecvată să contribuie la atingerea performanțelor sportive și care sunt caracteristicile pe care trebuie să le aibă această piesă de echipament aflați din rândurile de mai jos:
Folosește încălțăminte adecvată sportului pe care îl practici
Primul aspect de care trebuie să ții seama, când îți alegi un pantof sport, este ca perechea de încălțăminte să fie special concepută pentru disciplina pe care o practici. Asta, pentru că fiecare sport impune anumite cerințe, iar, pentru a le îndeplini, e nevoie de încălțări perfect adaptate. Spre exemplu, dacă vei folosi ghete de fotbal pentru a juca tenis sau pentru a alerga, îți va fi imposibil să obții rezultate bune, chiar dacă încălțările vor fi de cea mai bună calitate.
Folosește încălțămintea potrivită pentru suprafața pe care te antrenezi
Chiar dacă ai ales pantofi creați special pentru sportul pe care îl practici, trebuie să ții cont și de suprafața pe care îi vei folosi. Să nu uităm că sunt multe sporturi care se practică pe suprafețe diferite, iar încălțămintea trebuie să fie adaptată și caracteristicilor terenului.
Dacă tot am vorbit mai devreme de fotbal, vom continua cu acest exemplu, pentru că acest sport se poate practica atât în exterior, pe gazon, cât și în sală. Din acest motiv, există ghete de fotbal pentru sală și exterior, care diferă între ele și nu pot fi folosite decât pe suprafața pentru care au fost realizate. În mod similar, și la tenis există pantofi pentru zgură și pantofi pentru iarbă; la alergare, vom avea pantofi pentru pistă, pentru asfalt, pentru alergare montană, zăpadă, etc.
Alegerea pantofului în funcție de anatomia labei piciorului
După ce ai găsit pantofii ideali pentru disciplina sportivă pe care o practici și pentru suprafața folosită, trebuie să te asiguri că aceștia se potrivesc perfect pe piciorul tău. În primul rând, trebuie să corespundă ca lungime, ca să nu te strângă sau ca să te încurce la mers. Este recomandat să folosești o pereche de încălțări cu un număr sau chiar două numere mai mari, pentru a rămâne un spațiu la vârf în care piciorul să se poată mișca în timpul alergării. Apoi, trebuie să ții cont de lățimea labei piciorului, pentru că există modele de pantofi sport diferite, pentru persoanele cu laba mai îngustă și cele cu piciorul mai lat.
Ține cont de biomecanica piciorului
Un alt aspect important este pronația, care se referă la modul în care piciorul calcă pe sol. Aceasta ține de bolta piciorului, adică acea scobitură din talpă, care poate fi normală, ridicată sau plată. Persoanele cu o boltă normală au pronație neutrală, ceea ce înseamnă că vor călca pe zona de mijloc a tălpii, ori, ușor pe interior sau exterior. Persoanele cu bolta ridicată au pronație insuficientă, călcând mult spre exterior, iar cele cu talpă plată, au pronație exagerată. În cazul lor, piciorul calcă mult spre interior.
Pentru fiecare tip de pronație există pantofi sport adecvați, iar cei mai ușor de găsit sunt cei cu pronație neutrală. Totuși, o persoană cu o pronație insuficientă sau exagerată va avea serioase dificultăți în a folosi astfel de pantofi în activitățile sportive, așa că trebuie să folosească modele adaptate pentru cazul lor.
Acestea sunt principalele elemente prin care un pantof sport poate influența în bine sau în rău performanța celui care îl folosește, în funcție de respectarea criteriilor pe care le-am enumerat.