Corespondenţă din Germania
Aventura vieţii lui Mauro Morandi, acum în vârstă de 82 de ani, a început în anul 1989, când el şi câţiva prieteni au plecat cu un catamaran spre Pacific şi Polinezia. Anumite probleme tehnice survenite la navă în nordul Sardiniei l-au determinat pe Mauro să rămână pe o mică insulă (Budelli), cu o faimoasă plajă cu nisip roz, culoare provenită de la corali. Coincidenţa a făcut posibilă preluarea postului de pază insulară, post devenit vacant. Prin urmare, din 1989 până în 2014, Mauro a fost angajat şi rezident pe insulă. Apoi statul i-a trimis un aviz de evacuare a casei pe care o preluase. Ca alte zeci de mii case din Sardinia, şi a lui era acoperită cu fibrociment, care conţine azbest. Insularul a iniţiat o petiţie pe internet, iar 18.000 de persoane din întreaga lume l-au sprijinit astfel încât evacuarea nu a fost pusă în aplicare.
Mauro Morandi a devenit un simbol al vieţii în natură, redusă la esenţial. Originar din Modena, unde a lucrat ca profesor de sport până la pensionarea sa timpurie, italianul a dorit să trăiască în natură, departe de viaţa zgomotoasă. Pe insulă a colectat apa de ploaie într-o cisternă, iar curentul electric pentru tabletă şi iluminat provenea de la un sistem solar de pe acoperişul casei. El a păzit insula, a curăţat potecile, a menţinut plajele în ordine şi a apărat nisipul roz, imortalizat în filmul „Deşertul roşu”, al regizorului Michelangelo Antonioni.
Presa italiană şi cea internaţională consideră că insularul Morandi este… „Robinson Crusoe din Burdelli”, cu referire la romanul lui Daniel Defoe, în care un marinar naufragiază pe o insulă pustie unde luptă pentru supravieţuire. Robinson a visat să se întoarcă în societate, în timp ce eremitul italian a găsit paradisul pe insula din Marea Mediterană, undeva între Sardinia şi Corsica. În cele din urmă se pare că octogenarul a consimţit să se mute într-un mic apartament pe insula vecină, La Maddalena.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.