„Fraţii mei, bucuraţi-vă întru Domnul!” Aşa îndeamnă Apostolul Neamurilor, Sf. Pavel. Şi starea de bucurie nemărginită, imposibil de redat în cuvinte, a cuprins inima Corneliei Ştefănescu şi a soţului ei în urmă cu puţin timp. Părinţi a şase copii, cei doi au devenit cunoscuţi opiniei publice datorită cotidianului nostru care anul trecut a desfăşurat o adevărată campanie pentru acest caz social. Iar rezultatul este de-a dreptul spectaculos.
Preoţii au sărit în ajutor
Multe sunt necazurile oamenilor, ale celor săraci, mai copleştitoare. Dar dintre toate pe care le-am aflat în ultima vreme, situaţia în care se afla familia Ştefănescu ne-a impresionat în mod deosebit. Doi părinţi jertfelnici care primesc copiii ca pe daruri ale lui Dumnezeu. Atitudine creştină apreciată de preoţii din oraşul Ştefăneşti care, datorită prezentării cazului în ziarul nostru, au aflat povestea tristă a celor doi nevoiaşi. Piteşteni la origine, cei doi, din cauza gravelor probleme finanicare cu care s-au confruntat, au ajuns să locuiască într-o cameră insalubră a unui bloc din Ştefăneşti. Unul dintre cele care strică imaginea urbei Brătienilor, mai ales că la doar o aruncătură de băţ încep zonele rezidenţiale cu vile somptuoase care se învârt după soare. Într-o cămăruţă lipsită de sursă de încălzire sau de apă curentă, tânăra familie îşi creştea cei cinci copilaşi, în vremea în care am aflat situaţia ei. Cotidianul nostru care se implică în viaţa socială şi este în slujba comunităţii a semnalat cazul în paginile sale. Îndată, slujitorii altarului de la parohiile din Ştefăneşti şi nu numai au reacţionat. Cristian Amuza, parohul bisericii „Sf. Constantin şi Elena” din vecinătatea imobilului în care locuia familia a acordat câteva ajutoare consistente sub forma alimentelor şi a hainelor groase pentru iarnă. Părintele Octavian Duminică, parohul bisericii „Sf. Nectarie” situată pe Calea Bascov din Piteşti, a mers la faţa locului încărcat cu daruri şi, uluit de condiţiile în care trăiau cei şapte membri ai familiei Ştefănescu, a luat o decizie inedită. A convocat Consiliul parohial şi s-a decis acordarea unei „burse” periodice de 500 de lei pentru cel mai mare dintre copii, Adel, care era elev în clasa a II-a, cu condiţia ca el să nu lipsească de la şcoală şi să înveţe cât poate de bine. Acest „premiu” neaşteptat l-a motivat în mod deosebit pe băieţelul care învăţa şi îşi făcea temele, numai el şi Dumnezeu ştie cum, în cămăruţa de câţiva metri pătraţi în care fraţii mai mici se jucau, ţipau sau plângeau cerând mâncare. Descoperind că prin activitatea lui şcolară poate „câştiga” bani, Adel a sporit eforturile şi a învăţat pe brânci spre mirarea părinţilor şi bucuria părintelui generos, Octavian Duminică.
De la o cameră insalubră…
O saltea veche. Câteva pături şi o plapumă ponosită. Pe o
măsuţă, linguri şi străchini, în colţul camerei o sobă improvizată, pe lemne. Era toată „averea” familiei Ştefănescu care îşi ţinea hainele, laolaltă, grămadă, pe un fotoliu descleiat la încheieturi. Lângă salteaua pe post de pat, o copaie din plastic în care erau îmbăiaţi fraţii, rând pe rând. Apă găsea mama lor la unica toaletă, comună pentru zeci de locatari, la mijlocul palierului. Adel ţinea manualele şi caietele pe duşumea. De scris, scria chinuit la o măsuţă mică din lemn mâncat de carii. Am publicat la vremea respectivă fotografii din „universul” acestei familii creştine care, în ciuda greutăţilor, nu îşi pierduse nădejdea în Dumnezeu. La loc de cinste, în tot spaţiul sărăcăcios pe care îl avea, mama îndurerată, mereu plânsă pentru că nu poate oferi pruncilor un trai mai bun, ţinea, pe peretele de la Răsărit, o icoană a Maicii Domnului. La ea se ruga. La Împărăteasa Cerului care avusese un Prunc şi l-a văzut crucificat pentru mântuirea noastră.
…La o locuinţă modernă!
Fiind piteşteni, cei doi greu încercaţi părinţi care de-abia reuşeau să pună o pâine pe masă din unicul venit al tatălui care trudea din zori până în noapte pe şantier au depus o cerere la Primăria Piteşti. Familia Ştefănescu a locuit în blocul „Coremi” din Prundu, însă pe vremea primarului Cornel Ionică, din cauza unor lucrări de reabilitare şi a reorganizării camerelor, au fost nevoiţi să plece. Un memoriu a fost trimis şi la Cotroceni preşedintelui Iohannis. Nici el, nici consilierii lui nu au catadicsit vreun răspuns. În schimb, recent au avut o surpriză de proporţii. De la Primăria municipiului au fost înştiinţaţi telefonic să vină la Piteşti. Inima celor doi bieţi părinţi a bătut cu putere, să le spargă pieptul. Funcţionari ai instituţiei i-au condus la un bloc situat nu departe de Sala Sporturilor. Familia Ştefănescu a primit cheile unei superbe locuinţe, spaţioase, moderne, în care va trăi nestingherită următorii ani. O cameră mare în care încap două paturi şi o canapea, masă şi şifonier, hol, bucătărie, baie. Toate utilităţile necesare, căldură, apă caldă, gaze. Fericiţi, părinţii au plâns de fericire. A lăcrimat şi Adel, copilul eminent la învăţătură, raportat la condiţiile pe care le-a avut la Ştefăneşti.
Discreţie totală
Primarul nu a dorit să facă un spectacol mediatic din momentul înmânării cheilor bietei familii nevoiaşe iar mutarea familiei Ştefănescu s-a făcut discret. Locuinţa era însă goală. Părintele Alexandru Panciuc, inspector al Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, fiind duhovnic al copiilor şi unul dintre cei care i-au ajutat şi înainte cu diverse sume de bani şi alimente, nu a rămas pasiv. Le-a cumpărat maşină de spălat, aragaz şi alte lucruri necesare. Le-a adus câteva saltele pe care să doarmă. Chiria care include şi plata utilităţilor este modică, iar cei doi părinţi se vor descurca mult mai uşor financiar. Acum chipul lui Adel s-a înseninat. Are masa şi scaunul lui la care să îşi facă temele. Din icoana agăţată în perete pare că îi zâmbeşte Maica Domnului, binefăcătoarea şi ocrotitoarea copiilor necăjiţi.