Foarte multe persoane care își doresc să achiziționeze o locuință cu ajutorul unui împrumut bancar nu știu ce să aleagă dintre un credit ipotecar și unul de tip Noua Casă. Diferențele dintre acestea sunt destul de mari, iar fiecare are plusuri și minusuri.
Iată câteva aspecte mai puțin cunoscute despre creditele imobiliare!
1. Noua Casă
Majoritatea persoanelor care se gândesc să își cumpere prima locuință cu ajutorul creditului Noua Casă, îl aleg, în primul rând, pentru că necesită un avans minim, de 5%. Totuși, dacă prețul locuinței trece de 70.000 de euro, acesta se modifică și devine de 15%, la fel ca în cazul creditului ipotecar.
Un lucru destul de important, pe care nu ți-l spune foarte multă lume, este faptul că nu contează prea mult banca la care decizi să îl faci. Rata pe care o ai lunar va fi aceeași, indiferent de instituția financiară la care apelezi. Singurele care diferă sunt taxele minime impuse de bănci, dar nici aici nu vei vedea deosebiri foarte mari. De asemenea, pentru a obține un credit Noua Casă, nu este îndeajuns să ai disponibili banii pentru avans, ci și o sumă cu care să plătești anumite obligații, precum: evaluatorul, asigurarea locuinței, firma de notariat, comisionul de administrare și cel pentru arhiva electronică.
Polița de asigurare reprezintă, cu siguranță, un aspect absolut necesar, dar trecut cu vederea de numeroși tineri care decid să își achiziționeze prima locuință. Pe lângă asigurarea PAD, care este obligatorie prin lege, vei avea nevoie să închei și o asigurare facultativă, care să îți protejeze proprietatea de diverse pagube care pot apărea pe parcurs, precum distrugeri provocate de calamități naturale, scurgeri accidentale de apă sau furturi. O astfel de asigurare este, prin urmare, recomandată în momentul achiziționării unei locuințe, reprezentând, cu siguranță, o cheltuială pe care trebuie să o ai în vedere atunci când îți calculezi bugetul. Dacă ai nevoie de consultanță de specialitate pentru asigurări, intră pe Gothaer.ro și alege oferta cea mai potrivită pentru tine.
Pe lângă toate aspectele de mai sus, orice bancă îți va cere să îți creezi un depozit cu trei rate de dobândă. Această sumă este necesară pentru ca rata să ți se retragă automat, în cazul în care nu vei putea plăti.
2. Ipotecar
Creditul ipotecar este mult mai ușor de obținut decât Noua Casă, având câteva avantaje și dezavantaje, în același timp. În primul rând, nu ești condiționat de regulile statului, care interzic aducerea unor modificări la structura locuinței sau înstrăinarea acesteia în primii cinci ani de la posedarea creditului. Aici este important să îți alegi o bancă serioasă și cât mai cunoscută pe piața din România, pentru a fi sigur că nu vei avea probleme de-a lungul timpului.
3. Diferențe dintre Noua Casă și Ipotecar
În primul rând, principala diferență constă în procentul avansului. La Noua Casă, acesta este de 5%, iar la creditul Ipotecar este de 15%. De asemenea, cel din urmă îți poate pune câteva condiții cu privire la vârsta pe care o ai, însă totul ține de banca aleasă. De exemplu, o persoană de 25 de ani va avea nevoie de un coplătitor mai în vârstă, care să îi asigure instituției de finanțare siguranța plătirii ratelor. Aici intervine partea puțin mai complicată. În caz că vei avea nevoie de o a doua persoană, numărul anilor pe care se poate acorda creditul se calculează în funcție de vârsta acesteia. Astfel, dacă codebitorul tău are 50 de ani, iar vârsta maximă impusă de bancă este 65, îți vei putea lua creditul doar pe 15 ani.
Așadar, după ce ai luat la cunoștință avantajele și dezavantajele celor două credite, alege-l pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.
Sursă foto: Shutterstock.com.