Cititorii ne dau de știre
Sub acest titlu a apărut, în „Argeșul” din 27 mai, editorialul semnat de redactorul-șef Gabriel Lixandru. Printre cititorii care au rezonat cu cele consemnate de colegul nostru în articolul de atitudine s-a numărat și Simion Paraschiv, un piteștean de vârsta a doua, care a așternut pe hârtie observații critice la adresa obiectivelor turistice din Pitești. Scrisoarea cititorului trimisă pe adresa redacției noastre o redăm în ceea ce urmează.
Pădurea Trivale, în paragină
„În weekend (21-23 mai – n.n.) am fost împreună cu niște prieteni de familie la Grădina Zoologică din Pitești. Ultima oară când am văzut urșii de aici aveam vreo 43 de ani. Acum am 58 de ani și am căpătat statutul de bunic. În fine, am mers cu mașina până acolo, întrucât pe soția mea o obosește mersul pe jos, suferind de gonartroză. Spre dezamăgirea mea, am pierdut mai mult timp ca să parchez mașina într-un loc sigur, decât să vizitez cuștile cu animale.
Era atât de multă aglomerație în zonă, încât coada cu autovehicule staționate se întindea până la Releu. Șoferii care nu aveau drum la Zoo făceau slalom printre vehiculele oprite pe ambele părți ale șoselei care duce la Băbana. La mijloc, în teroarea auto cu claxoane și nervi, au fost prinși pietonii… Decât o așa relaxare, mai bine lipsă!
Totuși, nu am renunțat la plimbare. Când am ajuns la intrare, am observat că așa-zisa parcare de la Zoo, cu locuri numărate pe degete, nu era amenajată, nu era delimitată, nu era asfaltată. Parcarea se rezumă la un petecuț de pământ.
De ani și ani, de când funcționează acest obiectiv turistic, municipalitatea nu a fost în stare să toarne o țâră de asfalt în amărâta aia de parcare, darămite să gândească un proiect de mărire a capacității de staționare a autoturismelor, cu crearea de alveole printre copaci etc. Într-o altă ordine de idei, consider că în condițiile în care terariul este închis, prețul biletului, de 8 lei/vizitator, nu se justifică… Îi întreb și eu pe edili: oamenii ăștia mulți din Pitești, care sunt de vârsta a doua sau a treia, ce posibilități de relaxare au dacă doresc să se plimbe în natură aproape de casa lor? Foarte puține! Pot merge la Grădina Zoologică, în parcul Trivale, în parcul Ștrand sau în Lunca Argeșului.
Nu pun la socoteală parcurile din cartiere. Dacă ajungi cu mașina la Zoo, trebuie să ai nervii tari, pentru că găsești cu greu un loc de parcare. Cu aceeași problemă se confruntă cei care ajung în Lunca Argeșului. Ștrandul e drăguț, eu l-aș pune pe primul loc în ordinea preferințelor. Este curățel, am rămas plăcut impresionat când m-am plimbat pe aleile sale. Dar și aici e loc de mai bine. Mă refer la ceea ce se întâmplă dincolo de gard – la mizeria cruntă de pe faleză… Revin la plămânul verde al orașului.
Parcul din pădurea Trivale a rămas încremenit în timp. Peisajul este zugrăvit de copaci înclinați și arbori cu rădăcini ieșite la suprafață. Mașini înțesate sunt și la schit. La aceeași „Grotă rece” de pe vremea bunicilor prețurile sunt piperate: 5 lei – un mic, 9,5 lei – sticla mică de suc fără acid, 11 lei – o bere, 15 lei – o limonadă, 21 lei – o pulpă de pui; costă mai mult decât un kilogram de carne. Parcul și Grădina Zoo din pădurea Trivale necesită o reabilitare.
Cei care trebuie să aducă o schimbare ar putea lua ca exemplu obiectivul turistic din Târgu Mureș, care este atât de frumos amenajat și are atâtea posibilități de relaxare și agrement, încât îți trebuie o hartă ca să te poți plimba pe toate cărările. Tot pădure e și la ei! Ei de ce au reușit? Noi, piteștenii, stăm pe o mină de aur. Pădurea Trivale ar putea arăta ca un sat de vacanță, cu parc de distracții, tiroliană, alei întreținute și piste de alergat – ar putea oferi posibilități multiple de petrecere a timpului liber în mod plăcut pentru toate vârstele. Pădurea Trivale este în paragină. Ce păcat!”, ne-a scris Simion Paraschiv.