Stratul de zăpadă măsoară 137 de centimetri în sectorul Bâlea Lac – Cota 2000 Transfăgărășan. Temperaturile în zona de creastă se vor menține între -2 până la +12 gradeCelsius, ceea ce va duce la umezirea stratului înghețat în cursul nopții. Riscul de avalanșă comunicat este de gradul 2 (risc moderat) la peste 1.800 metri, sub această altitudine stratul de zăpadă fiind discontinuu. Atenție, risc moderat nu înseamnă absența riscului de avalanșă! – a transmis Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş. Chiar și la 1.800-1.900 metri persoanele pot fi surprinse de avalanșele care vin de la altitudini superioare. În plus, nu pot fi cuantificate toate plăcile de vânt umede, formate la altitudini mai mici.
Linia potecilor din creasta masivelor care depășesc altitudinea de 1.800 de metri nu este vizibilă din cauza zăpezii, punând probleme de orientare și de siguranță. În plus, stratul de zăpadă umed are un substrat înghețat, de 20-30 de centimetri, ceea ce îl face foarte instabil. În zona vârfului Moldoveanu sunt încă prezente cornișe mari orientate spre est, care se înmoaie în timpul zilei, existând pericolul de rupere sub greutatea alpiniștilor.
În aceste condiții, toate traseele turistice montane din zona argeșeană care urcă spre traseele de creastă sau traseele de creastă propriu-zise ale Făgărașului, Pietrei Craiului, Leaotei și masivul Iezer Păpușa integral sunt și rămân închise. În caz de nevoie, turiștii aflați în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Național Salvamont, folosind sintagma 0salvamont, prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, unde un dispecer va redirecționa apelul către formația Salvamont pe raza căreia se află situația în cauză. De asemenea, la acest număr pot fi cerute și informații privitoare la starea traseelor turistice. Pentru apelul de urgență formați 112.