Universitatea din Pitești (UPIT) a stabilit modalitatea de ocupare a locurilor puse la bătaie de facultăți pentru următorul an academic (2021-2022). Astfel, concursul de admitere se organizează în regim online pentru toate ciclurile de studii universitare din cadrul instituției (licenţă, masterat, doctorat).
Prima sesiune, în iulie
Prima sesiune de admitere pentru studiile de licență este programată în luna lui Cuptor. Înscrierile au loc între 1-20 iulie, mediile sunt afișate la 22 iulie, înmatriculăririle se fac între 24-30 iulie, lar la 31 iulie sunt publicate rezultatele finale. A doua sesiune se desfășoară în intervalul 1 august – 15 septembrie, în limita locurilor rămase neocupate după prima „strigare”.
Fiecare facultate elaborează toate aspectele specifice criteriilor de selecție: tipul de probă/scrisăsau/și orală pentru testarea cunoștințelor și a capacităților cognitive, precum și probele de aptitudini, acolo unde este cazul; algoritmul de calcul al mediei finale; criteriile de departajare pentru candidații cu medie egală pe ultimul loc; condițiile în care se depun contestații și modul de rezolvare a acestora; criterii de selecție pentru premianții la diferite concursuri (olimpiade) etc.
Eseu obligatoriu
La înscriere, candidatul completează toate rubricile din formularul tip, acordând atenție deosebită opțiunilor referitoare la programul de studii/specializarea, forma de învățământ (cu frecvență sau frecvență redusă) și regimul de finanțare (buget sau taxă).
Pentru toate domeniile/programele de studii, concursul de admitere conține o probă desfășurată sub forma unui eseu motivațional (transmis în momentul înscrierii online, datat şi semnat).
Probele de concurs pentru testarea cunoștințelor și a capacităților cognitive sunt eliminatorii și seevaluează cu calificativul admis/respins. Media generală minimă de admitere pentru studii universitare de licenţă nu poate fi mai mică de 5 (cinci) sau decât un număr minim de puncte echivalent. Admiterea candidaţilor se face în ordinea descrescătoare a mediilor, în limita numărului de locuri aprobate, pentru fiecare program de studii. De reținut și că media generală minimă de admitere pentru studii universitare de master nu poate fi mai mică de 6 (şase).
Dosarul
UPIT organizează admiterea online 2021 fără taxă de înscriere. În vederea înscrierii la concurs, candidatul completează formularul aflat pe site-ulwww.upit.ro, la secțiunea dedicată și transmite online următoarele documente (fotocopiate/scanate): eseul motivațional; declaraţia de consimţământ și nota de informare cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal; diploma de bacalaureat și foaia matricolă (absolvenții care au susținut examenul național în sesiunea din iulie/septembrie 2021 trimit adeverința care atestă promovarea bacului; certificatul de naştere;cartea de identitate; certificatul de căsătorie – dacă e cazul; avizul medical; adeverinţa din care rezultă că a ocupat/nu a ocupat un loc subvenționat de la bugetul de stat (pentru studenţii care urmează o a doua specializare). Candidaţii care au efectuat studiile în afara României transmit atestatul de recunoaştere a acestor studii eliberat de către direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei și Cercetării. În cazul candidaților romi care optează pentru locurile destinate acestei etnii, aceștia depun adeverința care atestă apartenența la comunitatea romă, eliberată de o organizație recunoscută oficial.
Taxe anuale
Pentru acest an universitar, taxele anuale de studii sunt următoarele: 3.100 – 3.400 lei (Facultatea de Ştiinţe Economice și Drept) * 3.400 lei (Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Științe sociale și Psihologie) * 3.500 lei (Facultatea de Ştiinţe, Educație fizică și Informatică) * 3.900 lei (Facultatea de Mecanică şi Tehnologie, Tehnologie) * 3.900 lei (Facultatea de Electronică, Comunicaţii şi Calculatoare). Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte percepe taxe anuale diferențiate pe domenii, după cum urmează: 3.400 lei, pentru programele de studii Teologie * Limbă și literatură * Limbi moderne aplicate * Istorie; 3.700 lei pentru Arte vizuale * Muzică; 6.300 lei pentru Teatru și Artele spectacolului.