Excedat de articolele mele de la povarnă, un coleg mă apostrofează hâtru: de ce o tot lungesc cu țuica aia că se face otcă? Nu, îi răspund, am lungit-o în ziar, dar țuica am luat-o scurt de tot, aproape palincă. Dar nu ca aia din Ardeal, de-ți taie răsuflarea, e mai catifelată.
Și uite așa a trecut și Prohodul, și Învierea și, iată, chiar Săptămâna Luminată. Sărbătorile, dar și pandemia ne-au zburătăcit din redacție care încotro. Unii, la țară, cum am făcut-o și eu, alții la părinți, la rude, la prieteni, ba chiar și la munte, unde încă nu s-a topit zăpada. Ce ți-e și cu clima asta, cu încălzirea globală, menită să ne ”sparie”, vorba cronicarului! La mine în grădină au înflorit cireșii, prunii și perii. La părintele Lucian Grigore, după care alerg să-l invit la ”Subiect de presă”, a năpădit iarba peste tot, că-i în sudul județului. A urcat pe cositoare și parcă nu-i mai vine să se mai dea jos, îi e dor de copilărie.
Adevărul e că și mie mi-e dor de ea. Și de Paștele de altădată, când, în Săptămâna Mare, culegeam în fiecare zi câte un buchet de tămâioare și fuga cu ele la biserică, la denie. Obiceiul s-a păstrat. Dar, la Înviere, întorcându-mă de la biserică, nu mai aflu coji de ouă roșii pe poteca din grădini. Timpurile s-au modernizat, oamenii – majoritatea – vin acum la biserică îmbarcați în mașini. Care mașini le-au dat serios de furcă la parcare, ajungând să fie lăsate până la jumătatea satului. Dacă n-ar fi tradiția creștină cu luatul luminii de la preot, mulți probabil ar sta acasă și ar asculta slujba din grădină. Că nu știu cum a făcut părintele Cristi Bănică de a luat o stație, încât se aud cântările de parcă slujba ar fi peste drum de fiecare verneștean. Bună treabă, dar și mai bună a fost cu amenajarea unei centrale în lăcașul de cult, cu asfaltarea aleilor din cimitir și cu ocrotirea lui cu un gard protector. Mână de gospodar.
Mi-e dor de copilăria mea, dar și de locurile unde am fost profesor, la Șuici, așa că am dat o fugă și aici, la Schitul Văleni. A doua zi de Paști.
Pe vremea cealaltă, schimnicii fuseseră alungați de la mânăstire, unde era găzduită o școală profesională specială. Chiliile măicuțelor deveniseră dormitoare pentru pofesori. Într-una am sat și eu, până m-am mutat apoi la o cabană forestieră. Ce Crăciun am făcut aici, înotând prin zăpezile de altădată! Să aprindem focul sub brazi! Cu prietenii. Care prieteni nu prea mai sunt, s-au rărit. Dar ce mă plâng eu? Totul, pe lumea asta, are un sfârșit. Mai devreme sau mai târziu, depinde și cum ne-am rostuit viața, protejând-o sau abuzând-o. Aflu, cu surprindere, că-n chilia în care adăstasem eu altădată, astăzi Vlădica și-a amenajat un birou, unde vine și se apucă de scris. Da, peisajul la Vălenii de Șuici n-o fi ca al lui Iorga de la Vălenii de Munte, dar nici nu-i mai prejos.
Sărbătorile, da, sărbătorile au farmecul lor. Țin de credința noastră, de cultura noastră, de simțirea noastră. Dar le-a întinat virusul. Natural sau artificial. Cine știe? Nu știu nici cât efort au făcut autoritățile să evite demoralizarea populației, chiar panica. Dar parcă n-au reușit. Adevărul e că suntem la un punct critic și privim toți la vaccinare ca la o minune.
Măcar de Paștele ăsta, dacă n-a fost să fie de ălălalt. Aud însă că anul Covidului ține… trei ani, nu unul calendaristic, cum credeam noi.
Dar și asta poate că este o ”basnă”, că așa se întâmplă când n-avem certitudini. Băsnuim! Despre toți și despre toate. Cum face Simion Dascălul, când vorbește de originea noastră. Numai să nu băsnuiască despre cele religioase, că-i păcat. Mai bine sărbătorim. Chiar și Ziua Mondială a Libertății Presei din 3 mai. Prilej cu care unii colegi de la U.Z.P.R. îmi trimit mesaje cutremurătoare. Despre viața de azi, nu cea de Apoi. Oricum, dacă nu greșesc eu, dacă e real ceea ce am văzut la biserică, poporul ăsta se comportă totuși eroic. Față-n față cu pandemia, cu PNRR-ul. Să le credem, să nu le credem? Autoritățile, desigur. Oricum, sirena unei ambulanțe, undeva, sfâșie liniștea liniștea vremelnică a Sărbătorilor Pascale. Logica umană nu-i tot una cu logica divină. Nu-i pace-n cer și pe pâmânt, cum splendid zice Coșbuc în poezia ”La Paști”: ”La zâmbet, cerul azi ne cheamă./ Sunt Paștile, nu plânge mamă!”
Un Comentariu
Goargăș
Felicitări pentru ,,catifelată”!
Nu, pandemia nu va dura trei ani, s-a dat ordin de zi pe unitate (!), se va atenua pe zi ce trece, anul ăsta se va termina! Știu io, de la persoane importante, nu le spui!
Țineți pariul? Am mai câștigat unul, în ziarul dvs. cu Teatrul/Grădina de vară, nu mi-a mulțumit nimeni dar am avut eu satisfacția lucrului împlinit.
P.S. Sper că ați pus minunăția într-un butoi de lemn (salcâm, stejar).