„Trăim vremurile de pe urmă! A început Apocalipsa, prima fază! S-a născut Antihristul…” Astfel de „vești”, desigur fără un fundament real, se aud la tot pasul. Un preot piteștean face lumină.
Sfârșitul lumii?
Anul 2020, cel mai negru din istoria umanității din ultimii zeci de ani, din cauza pandemiei, a adus pentru cei mai mulți dintre noi o teamă cumplită. Unii erau îngroziți de virusul necunoscut care făcea ravagii. Altii însă priveau totul din perspectiva mistico-religioasă, dând evenimentelor diverse interpretări, tendința principală fiind de a concura ideea unui sfârșit iminent al lumii. În mod paradoxal, de la începutul pandemiei și până astăzi, după cum s-a constatat, chiar unii duhovnici din mănăstiri ori schituri izolate au întreținut atmosfera de groază, prin câteva „revelații” pe care le-au adus la cunoștință credincioșilor. Astfel aveau să se răspândească diverse teorii ale conspirației și mai mulți oameni simpli au fost puși în fața unei „descoperiri” epocale: „Sfârșitul lumii a… început!”
Punct de reper
Fie că știu sau nu sensul cuvântului „Apocalipsă”, tot mai mulți l-au utilizat de la începutul pandemiei în diverse contexte. Fie în mass-media, pe stradă sau în spațiu sacru al unor așezăminte monahale. În întâmpinarea celor care vor cu adevărat să afle ce înseamnă Apocalipsă și ce presupune ea, vine părintele prof. univ. dr. Ion Popescu. Fostul decan al Facultății de Teologie din Pitești este autorul a peste 15 lucrări de specialitate. Un teolog recunoscut la nivel național pentru erudiția sa, toate cărțile pe care le-a semnat fiind considerate opere de referință pentru teologia românească. În prezent, paroh al Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din Pitești, pr. Ion Popescu îmbină în chip strălucit activitatea misionar-pastorală cu cea filantropică, fiind inițiatorul unor acțiuni inedite, dar și cu activitatea cărturărească. Specialiștii în domeniu, parcurgând opera preotului piteștean, s-au pus de acord, considerându-l un nume important al teologiei din România, un adevărat punct de reper deopotrivă pentru preoți, studenți și credincioși.
Războiul lui Antihrist
Tot auzind anul trecut vehiculându-se cuvântul „Apocalipsă”, părintele Ion Popescu a avut ideea de a scrie o carte pe această temă de larg interes. Nevoindu-se cu post aspru în perioada în care scria, după rugăciunile miezo-nopticii, sub inspirația Duhului Sfânt, vrednicul slujitor al Domnului, dar și al cuvântului ziditor de suflet a scos la lumină o carte monumentală. A intitulat-o simplu: „Apocalipsa Sfântului Ioan – Comentariu dogmatic și mistic”. Temele abordate de-a lungul celor aproape 300 de pagini sunt extrem de variate, atingând unele subiecte dintre cele „dezbătute” în diverse medii sociale: semnele vremurilor de pe urmă, războiul slujitorilor lui Antihrist împotriva sfinților, Judecata de Apoi. Într-un limbaj accesibil, autorul desigur abordează și teme de mai mare profunzime teologică, adresându-se în special celor care studiază teologia: „Revelatia dumnezeiască”; „Cartea cu cele șapte peceți”; „Șapte îngeri cu șapte trâmbițe”; „Cele șapte cupe ale mâniei”; „Balaurul este legat, Hristos biruiește fiara”; „Noul Ierusalim”; „Concepții heterodoxe despre Apocalipsă”.
„Carte de impact”
În mod normal unei asemenea opere ample i se cuvenea o lansare pe măsura importanței ei. Însă din cauza contextului pandemic, așa ceva nu este posibil deocamdată. Preotul Ion Popescu, având el însuși o smerenie proverbială, nu pune preț pe lansări festive și se bucură de fiecare dată când un credincios îi solicită cartea editată recent. După cum ne mărturisește, marea satisfacție duhovnicească este de a-i lumina pe cât mai mulți, făcându-le accesibil misterul înfricoșătoarei Apocalipse. Prin demersul său, pr. prof. univ. dr. Ion Popescu contribuie asemeni altor teologi de calibru la decodificarea mesajelor ascunse în Cartea Apocalipsei. Și, după cum sublinia ÎPS Irineu, arhiepiscop al Craiovei și mitropolitul Olteniei, cartea semnată de părintele Ion Popescu este „o contribuție științifică de impact” prin care își câștigă un loc binemeritat în galeria teologilor de vârf pe care îi are țara noastră.
Un Comentariu
LORENTZO
Voi nici habar nu aveți ce înseamnă termenul de „pandemie”. Ați preluat un cuvânt necunoscut de la o televiziune plătită sa împrăștie teroare, dominare și control. Un articol de zero barat, înafara de ce spuneți despre decanul facultății de teologie. Atât!