De-a lungul timpului, în judeţ au avut loc mai multe incendii soldate cu pagube materiale considerabile, cu răniţi şi chiar pierderi de vieţi omeneşti izbucnite ca urmare a verificării etanşeităţii buteliei racordate la aragaz cu flacăra deschisă. Ultimul asemenea incident a avut lor la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an la Recea, unde o casă a fost mistuită de flăcări din cauză că, după ce a înlocuit butelia, proprietarul a încercat-o cu focul, cum se zice. Intervenţia pompierilor a fost extrem de dificilă pe de o parte din cauză că drumul de acces era extrem de îngust, iar în zonă nu există surse de alimentare cu apă. Din fericire, echipele profesioniste au evacuat două butelii înainte ca acestea să explodeze şi bărbatul a fost transportat la spital având arsuri la faţă şi la mâini, dar a scăpat cu viaţă.
Pentru a evita astfel de incidente nedorite, specialiştii ISU Argeş recomandă: * nu utilizaţi butelii fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unităţi care nu aparţin firmei distribuitoare; * nu folosiţi butelia în altă poziţie decât cea verticală; * este interzisă amplasarea buteliei lângă sursele de căldură sau sub acţiunea directă a razelor solare. La verificarea buteliei şi ori de câte ori se fac manipulări la vreunul din racorduri (care trebuie să fie din cele metalice, nu furtunuri de cauciuc sau plastic), se va verifica în mod obligatoriu etanşeitatea instalaţiei cu spumă de apă şi săpun. În cazul livrării buteliei la domiciliul consumatorului, montarea ei şi verificarea etanşeităţii se vor executa de către personalul societăţii distribuitoare. Dacă au fost uitate deschise robinetul buteliei şi al aparatului utilizator iar gazul s-a scurs în încăpere, se închid imediat robineţii, apoi se deschis uşile şi ferestrele pentru aerisire timp de 30 de minute. NU se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, lifturile (dup caz), nu se va fuma şi nu se vor aduce surse de foc decât după aerisirea camerei.
„Recomandăm cetăţenilor să nu apeleze la umplerea buteliilor cu gaz auto de la staţiile GPL, întrucât acestea nu sunt verificate din punct de vedere al etanşeităţii. Supuse periodic suprapresiunilor determinate de umplerea repetată cu GPL, buteliile se deformează, se produs pori în zona sudurilor şi astfel apar scăpări de gaz cu pericol major de explozie”, transmite ISU Argeş.
Un Comentariu
dilimache
” BUTELIILE NU SE ÎNCEARCĂ CU FOCUL! ”
Totusi, „istetul” o face iar cand o zbarceste zice ca l-a calcat … „vaca neagra” .