Eveniment în premieră pentru asistenții medicali argeșeni. Vineri, campania ,,Solidaritate pentru sănătate”, inițiată și lansată de Ordinul Asistenților Medicali Filiala Argeș, a debutat cu un webinar având titlul ,,Informăm asistenții, salvăm pacienții”.
Principalul subiect al evenimentului, vaccinarea, a fost supus unui dialog deschis și sincer între invitați și asistenții medicali participanți.
Ținând cont de importanța subiectului acestei conferințe, desfășurate pe platforma ZOOM, conducerea Ordinului Asistenților Medicali Argeș și-a îndreptat atenția către specialiști de renume din sistemul medical argeșean: doamna doctor Sorina Honțaru, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Argeș, doamna doctor Mariana Boșneag, președintele Asociației Medicilor de Familie Argeș și vicepreședinte Colegiul Medicilor Argeș, și domnul conferențiar universitar doctor George Mihail Man, șef secție Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Județean Pitești.
De asemenea, invitat al acestei dezbateri a fost și domnul doctor Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.
Invitații împreună cu președintele OAMGMAMR Argeș, Estera Stămoiu, au prezentat, celor peste trei sute de asistenți medicali care s-au înscris la webinar, toate informațiile importante și necesare privind vaccinarea.
Evenimentul a fost structurat și organizat în așa fel încât informațiile să fie la obiect, pe înțelesul tuturor.
Astfel, dacă președintele Estera Stămoiu a dezvăluit, încă din primele minute ale evenimentului, motivele și obiectivele pentru care a fost ales acest subiect, directorul DSP Argeș, Sorina Honțaru, a prezentat actualul context epidemiologic precum și situația vaccinării în Argeș.
Potrivit directorului DSP, Sorina Honțaru ,,la această dată, în județul Argeș, avem confirmate 25608 covid pozitiv, dintre care 23303 s-au vindecat. Din păcate, am pierdut 758 de persoane, dar trebuie să știm nu toți din cauza Covid. Internați în spital avem 367 de pacienți, adulți și copii și suspecți 35. Copii nu avem în spitale decât trei confirmați și 11 suspecți. De trei-patru zile, suntem pe un trend descendent al incidenței. Suntem pe cod galben ca și județ și nu mai avem decât o singură localitate cu incidență peste 4 și cincisprezec localități cu incidență între 3-4. Nu stăm rău, dar avem destul de multe cazuri grave și toate paturile pentru adulți de la terapie intensivă sunt ocupate. Programul de vaccinare în județul Argeș sunt funcționale 34 de fluxuri de vaccinare, iar trei vor fi disponibile din 20 aprilie.
Împreună ducem greul, toți cei din sistemul de sănătate, atât pe partea de vindecare cât și pe partea de vaccin. Dacă vom mai depune, o perioadă, un efort susținut vom trece cu bine și de această pandemie. Nu ne va învinge Covidul trebuie să îl învingem noi pe el, dar nu se poate decât prin munca în echipă. Vă mulțumesc tuturor pentru efortul deosebit depus în acest an și pentru faptul că, împreună, suntem la un pas să câștigăm și a treia bătălie”.
Mariana Boșneag, președintele Asociației Medicilor de Familie Argeș și vicepreședinte Colegiul Medicilor Argeș, a avut un mesaj de suflet pentru participanți: ,,Le mulțumesc tuturor asistenților și, în primul rând, asistenților din centrele de vaccinare. Este o muncă în afara orelor de program, dar, împreună, asistenții medicali desfășoară o activitate la superlativ. Își dau tot interesul și au format o echipă împreună cu medicii din centrele de vaccinare. Trebuie să avem muncă de lămurire cu pacienții pentru a-i informa corect, dar sunt sigură că împreună vom reuși să depășim această perioadă îndelungată de pandemie”.
Cel care a prezentat participanților, pe larg, modul în care acționează vaccinurile, dar și care sunt riscurile și beneficiile precum și reacțiile adverse, indicațiile și contraindicațiile lor, a fost conf. univ. dr. George Mihail Man, șef secție Anatomopatologie din cadrul Spitalului Județean Pitești.
,,Este foarte important să înțelegem vaccinarea ca să îi putem ajuta și pe pacienți. Vaccinurile sunt mijloace de profilaxie primară care stimulează un răspuns imunitar în cazul virusurilor sau bacteriilor care fac organismul să își amintească de o anumită boală fără să cauzeze boala în sine. Majoritatea vaccinurilor conțin fie o formă inactivată a virusului sau bacteriei care cauzează boala, fie un mic fragment de virus sau de bacterire numit antigen. Când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul imunitar recunoaște antigenul ca fiind străin, celulele sistemului imunitar sunt activate să omoare virusul sau bacteria care cauzează boala și să producă anticorpi împotriva virusului sau bacteriei ajutând la distrugerea virusului sau bacteriei. Ulterior, dacă o persoană intră în contact cu virusul sau bacteria care cauzează infecția, sistemul imunitar își va aminti de acesta, activând celulele imunitare pentru a distruge virusul sau bacteria și protejează persoana de boala pe care o provoacă.
Vreau să vă spun că, în Israel și în Marea Britanie, acolo unde s-a făcut o campanie accelerată de vaccinare, s-a reușit, în ultimele patru luni, o scădere cu 94% a infecției cu virusul Sars Cov-2 , la nivelul întregii țări, nu vorbesc doar de populația vaccinată“ a specificat reputatul specialist.
La rândul său, după ce a explicat cum a fost posibilă dezvoltarea vaccinurilor într-un timp atât de scurt, grație unor eforturi uriașe colaborative, financiare și de debirocratizare, după ce a venit în expunere cu date bazate pe dovezi științifice privind eficacitatea și siguranța vaccinurilor, cât și diferența între tipurile de vaccin din perspectiva tehnologiei utilizate, medicul Marius Geantă a concluzionat: ,,Din punctul meu de vedere, decizia de vaccinare trebuie să o ia fiecare persoană, important este să aibă toate datele corecte, să poată evalua corect. Nu cred că mesajul potrivit este ,,haideți să ne vaccinăm ca să atingem 70% și să nu mai purtăm măștile!”. Ceea ce știu este că vaccinurile ne protejează față de cea mai mare spaimă și anume să nu facem o formă gravă de boală, să nu ne internăm și să nu ajungem la terapie intensivă sau în situații chiar mai grave decât atât. Sunt convins că o să apară și alte tipuri de vaccinuri, dar, în acest moment, cred că așa ar trebui să privim lucrurile. Eu așa le-am privit și așa le-am explicat tot timpul, din perspectiva beneficiului individual pentru fiecare dintre noi”.
Pe durata conferinței, asistenții medicali participanți au manifestat un deosebit interes față de subiectul dezbătut și au trimis mesaje de apreciere adresate invitaților, dar și numeroase întrebări în cadrul sesiunii de întrebări de la finalul evenimentului.
Mesajul liderului asistenților medicali argeșeni, Estera Stămoiu, referitor la subiectul adus în discuție, în timpul conferinței, a fost:
,,Suntem în plină desfășurare a procesului de vaccinare anti Covid. De aceea, consider că este benefic să ne alăturăm, noi, asistenții medicali, acestui demers ce se desfășoară la nivel național și, prin aportul nostru, să înclinăm balanța către o creștere semnificativă a numărului celor care se vaccinează astfel încât, într-un timp cât mai scurt, să putem vorbi, cu adevărat, de măsuri de relaxare pe perioadă nedeterminată.
Avem șansa ca, în Argeș, să existe specialiști în domeniul medical, profesioniști în măsură să vorbească despre vaccinare deoarece dețin informațiile corecte despre această măsură de prevenție, dar care cunosc foarte bine și situația din județul nostru și știu care sunt punctele sensibile. Prin evenimente de acest gen ne dorim să venim atât în sprijinul asistenților medicali, oferind, prin programele de educație medicală continuă adaptate la cerințele actuale, posibilitatea perfecționării în profesie, dar și în sprijinul populației din județul nostru din dorința de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate prin a-i ajuta să ia cele mai potrivite decizii cu privire la sănătatea dumnealor. Și astăzi, ca în fiecare zi, asistenții medicali au dat dovadă de profesionalism, prin interesul manifestat, prin antrenarea și implicarea în demersul nostru comun de luptă împotriva pandemiei, prin vaccinare! Le mulțumesc tuturor invitaților și asistenților medicali care au răspuns demersului nostru și îi asigurăm că ne vom întâlni, frecvent, în astfel de formule deoarece tot ceea ce construim împreună are succes durabil.
Aceasta este solidaritatea de care avem nevoie!”.