Corespondenţă din Germania
Insulele au fost idealuri care au inspirat scriitori celebri precum Jules Verne („Insula misterioasă”), dramaturgi, ca Shakespeare, care a creat „Furtuna”; Paul Gauguin a pictat motive din Tahiti, iar filmul „Dispărut”, cu Tom Hanks, a ilustrat misterul insular. Insulele au fost descrise din mitologie precum un paradis pierdut, dincolo de orizont, iar misterul lor a dăinuit secole la rând, reprezentând refugiul, fericirea, liniştea, frumuseţea naturii sub soare.
În secolul nostru au apărut insulele artificiale, cum sunt platformele petroliere, punctele militare din beton depus pe platforme de corali şi, desigur, insule pentru industria turismului si a pieţei imobiliare. Un exemplu este insula Palm Jumeirah, în Dubai, creată în 2009, care va exista numai câteva decenii din cauza creşterii nivelului apei. China a construit, lângă Hainan, San Phoenix şi Ocean Flower Islands, locuri pitoreşti care aşteaptă turişti. Altă categorie este cea a insulelor pe cale de dispariţie; de exemplu, San Blas, lângă Panama. Frumuseţea insulei Scilly este fragilă, din cauza vulcanismului şi a depozitelor de reziduuri atomice. Ea se află pe coasta britanică Cornwalls şi se scufundă văzând cu ochii. Cel mai dramatic fenomen de dispariţie ameninţă Maldivele din Oceanul Indian. Este un arhipelag care numără 1.196 de insule. Schimbarea climei, încălzirea pământului şi, implicit, a apei au dus la creşterea continuă a nivelului mării. Singura soluţie în perspectivă este o investiţie enormă in teritorii noi din India, Australia sau Sri Lanka, pentru a putea fi salvată populaţia. O adevărată odisee…
Pandemia cu toate incertitudinile şi ingrădirile ei a limitat accesul la aventuri îndepărtate pe insule dincolo de orizont, dar nu şi apetitul turistic. Nemţii, în schimb, nu se dezmint atunci când zboară pe insula lor preferată, Mallorca. După o pauză lungă, luna martie a deschis drumul spre vacanţă la mare, iar acum se află aproximativ 40.000 de persoane pe insulă. Incidenţa cazurilor de SARS-CoV-2 este momentan redusă, dar experţii nu văd cu ochi buni această invazie. Mica bucurie ar putea deveni un fiasco însoţit de carantină.
Cine ar fi zis că termenul de vacanţă devine peste noapte aproape intangibil, însoţit de nostalgii dureroase?!
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.