De la 1 aprilie, producătorii, dar şi proprietarii de restaurante şi fast food-uri sunt obligaţi să reducă acizii graşi din alimente. Sunt cele mai dăunătoare grăsimi pe care le putem găsi în patiserie şi panificaţie, margarină, chipsuri sau carne prăjită. Legea stabileşte că într-un aliment nu trebuie să fie mai mult de două grame de acizi trans la suta de grame de produs. Cine nu respectă primeşte amendă de până 30.000 lei. Mai mult, produsele neconforme sunt retrase de la comercializare.
Acizii graşi trans sunt cele mai periculoase grăsimi din alimente. Cresc nivelul colesterolului rău şi îl scad pe cel bun. Această combinaţie duce la apariţia unor afecţiuni cardiace. Dar totodată, creşte riscul de infarct, de atac cerebral, diabet sau cancer. Se estimează că reducerea grăsimilor trans în alimente ar duce la salvarea a 2.000 de persoane doar în România.
Acizii graşi trans se găsesc în mod natural în anumite tipuri de carne şi în lactate grase. Dar rău ne fac cele artificiale, care apar atunci când producătorii transformă uleiul vegetal din lichid în solid. Uleiul capătă astfel consistența untului şi poate fi folosit în industria alimentară.
Găsim acizi graşi trans în sute de produse: creme tartinabile, supe la plic, sosuri, napolitane, biscuiţi, chipsuri, produse de panificație, popcorn pentru microunde, dar și în prăjeli repetate în acelaşi ulei (carne, cartofi, gogoşi etc.). Când vine vorba de margarină, sunt producători care spun că au renunţat la metoda de fabricaţie care ar fi adus un aport mare de acizi graşi trans.
Legea nu prevede însă nimic despre etichetarea produselor, aşa cum se întâmplă în alte state europene care au adoptat aceste reguli de mulţi ani. Producătorii din România nu sunt obligaţi să scrie cantitatea de acizi graşi trans pe etichete, ci doar pe cea de acizi graşi saturaţi.