Cazul copilului din Argeș care acuză că a fost umilit la şcoală pentru că i-ar fi oferit învăţătoarei „un mărţişor urât” a făcut înconjurul României. Nefericita întâmplare s-a petrecut la 1 martie, într-o şcoală sătească din comuna Popeşti. În urma acestui incident care l-a tulburat emoțional, elevul din clasa a III-a nu s-a mai întors în bancă și a fost dus de părinții lui la un psiholog. Povestea are versiuni diferite.
Mărțișor cu lacrimi și proceduri
Luni, Nicolae a mers la şcoală cu o ciocolată şi cu un mărţişor lucrat manual. La finalul cursurilor, copilul le-a povestit, printre lacrimi, părinților săi că învăţătoarei nu i-a plăcut mărţişorul lui, spunându-i că „este urât”. Deși sunt de condiție modestă, părinţii au reclamat situația la Inspectoratul Şcolar. Superiorii ierarhici ai învăţătoarei au ajuns însă la concluzia că nu se impune sancționatarea acesteia într-un fel, nici măcar cercetarea disciplinară. În acest caz care a pătat imaginea școlii argeșene nu există dovezi palpapile, ci – zice-se – doar „cuvântul copilului împotriva cuvântului învățătoarei”.
Azi, inspectorul școlar general Elena Liliana Murguleț a mers la școala din Popești pentru a desluși ițele poveștii și pentru „a întinde o mână de consiliere părților implicate”. Șefa Inspectoratului Școlar a stat de vorbă cu învățătoarea acuzată de copil, cu directorul unității de învățământ, precum și cu unii părinți ai colegilor lui Nicolae.
Elena Liliana Murguleț: „Învățătoarea a primit mărțișorul de la elev și l-a valorizat, așezându-l în vitrina clasei. Apoi le-a mulțumit tuturor elevilor pentru darurile primite de 1 martie, le-a adresat urări de bine părinților și le-a vorbit copiilor despre bucuria de se revedea la cursuri. Eu i-am invitat la discuții și pe părinții elevului respectiv, dar aceștia au motivat că au plecat cu copilul la Pitești pentru a-l duce la psiholog.”
Învățătoarea acuzată că l-ar fi umilit pe Nicolae are o vechime de 35 de ani la catedră. „Generăleasa” a vorbit în termeni laudativi la adresa cadrului didactic, arătând că strunește „o clasă foarte bine instruită, cu copii bine educați de părinți, care sunt niște oameni simpli”. În clasa lui Nicolae învață în sistem simultan 24 de elevi – unii în clasa pregătitoare, alții în clasele a II-a și a III-a. Părinți ai elevilor învățătoarei, care la rândul lor au fost elevii doamnei, și-au manifestat public respectul față de activitatea dăscăliței puse la zid.
Elena Liliana Murguleț: „Școala în esență are suflet. Și sufletul școlii e dat de relația dintre profesor și elev. Relația se consolidează cu intervenția și cu suportul părinților. Așadar, în acest triunghi elev-profesor-părinți trebuie să se desfășoare o activitate didactică de calitate. În unele situații sunt nemulțumiri fondate, de ce nu? Deci, în primul rând, când există o stare de nemulțumire sau un semn de întrebare, părintele se adresează cadrului didactic. Iar acesta are datoria, fără nicio rezervă, să consilieze și să aducă lămuriri referitoare la speța respectivă. Dacă rezultatul nu este mulțumitor, părintele se poate adresa directorului școlii. Abia apoi intervine inspectoratul școlar. Or, noi acest lucru l-am făcut. Am insistat că acolo trebuie să se deschidă un canal de comunicare foarte eficient. Noi suntem aici ca să mediem și să oferim consiliere; avem metode, avem mijloace, avem profesioniști. Ca atare, consider că ar fi necesară de aici înainte o colaborare, o comunicare foarte transparentă, eficientă și principială între părinți și profesor. Unde s-a greșit în acest caz? Nu s-a realizat comunicarea între învățătoare și familie. Doamna învățătoare mi-a spus: copilul avea în mână o ciocolată și un mărțișor destul de măricel. Doamna a a avut o exprimare: „Nu trebuia să îmi cumperi un mărțișor așa de mare” – în sensul în care era vorba de un efort financiar. Dar aceasta a fost gândirea doamnei, nu a verbalizat. Copilul a mers în bancă. Nu a avut nicio reacție de supărare. Ulterior, învățătoarea a primit pe telefon mesajul de la părinte cum că elevul a ajuns acasă plângând…”
Campanie pentru Nicolae
Știrea a creat o campanie impresionantă de sprijin pentru elevul umilit; sute de oameni spun că vor să cumpere mărțișoare „urâte” de la Nicolae. Băiețelul are o afecţiune oftalmologică, având nevoie de intervenţii chirurgicale la ambii ochi. Tatăl lui l-a ajutat să confecționeze manual coșulețul cu șnur și ursuleț pe care i l-a oferit învățătoarei. Jurnalista Oana Dobre Dimofte a lansat pe Facebook o inițiativă de mobilizare pentru Nicolae, care va confecționa mărțișoare pentru cei care vor să i le cumpere: „Nicolae știe că mai mulți oameni vor să cumpere mărțișoare de la el. La prețul pe care fiecare îl dorește și îl poate oferi. El va începe să le confecționeze, când și cum poate, ținând cont și de nevoia de a-și menaja ochii. Banii pentru mărțișoare vor fi folosiți pentru operația de care copilul are nevoie la ambii ochi. Contul e aici: Ionuț Bălașa * Număr de cont: 2511 0946 2350 47611 * CEC BANK * IBAN: RO32 CECE C001 9462 3504 7611”.
Un Comentariu
dilimache
// Murgulet, murgulet calatul meu, mai … ! // Bla-bla-bla … !