Devastatorul cutremur din 4 martie 1977, care a pus România la pământ, a făcut, în mai puţin de un minut, peste 1.500 de victime. Acesta s-a produs la ora 21:22 și a avut magnitudinea de 7,2 pe scara Richter și o durată de 55 de secunde. Vibraţiile au determinat oprirea instalaţiilor din Arpechim. În Piroliză II, din cauza trepidaţiilor, s-a rupt un ventil regulator de la o conductă. Iar facla enormă produsă în timpul cutremurului a înnroșit cerul.
Oamenii spuneau că, în astfel de situaţii, oricând pot sări în aer Petrochimia și Institutul Nuclear de la Mioveni. La Pitești, blocul 12B din Trivale a fost, conform mărturiilor vremii, singurul afectat în structură, fiind consolidat într-un an. Alteblocuri au avut de suferit, dar avariile nu au fost prea mari.
Specialiști susțin că toate clădirile construite după 1977 rezistă sigur la un cutremur de până la 7,5 grade pe scara Richter. În pericol sunt cele construite înainte de catastrofă, mai ales blocurile cu mai mult de patru etaje, care au suferit deja un şoc în ’77 şi care nu au fost consolidate, în caz că ar avea nevoie, vreme de 44 de ani. La Primăria Piteşti există o listă cu peste 100 clădiri aflate în această situaţie. Printre ele, cele de pe Calea Bucureşti, blocurile de la Gară, câteva blocuri din Trivale, dar şi Prefectura.
Un Comentariu
Zoil
” CLĂDIRILE CONSTRUITE DUPĂ 1977 REZISTĂ LA UN SEISM DE 7,5 GRADE „. Chiar si camilele cocosate-n plus … c-un etaj si o mansarda ?