Nu există nicio garanție că, dacă ai o idee bună de business, vei avea automat o afacere de succes. Există foarte multe aspecte pe care trebuie să lei iei în calcul înainte de a alege să mergi pe drumul sinuos al antreprenoriatului, așadar, înainte de a-ți da demisia de la locul de muncă, asigură-te că deții toate calitățile necesare unui om de afaceri de succes.
Iată 5 motive pentru care NU ar trebui să devii antreprenor:
- NU ești dispus să muncești enorm pentru afacerea ta
Dacă pornești la drum cu ideea că alții vor munci pentru tine, iar tu va trebui doar să-i supraveghezi, atunci cu siguranță nu vei avea niciodată succesul pe care-l visezi. Norocul în afaceri vine după multe luni sau chiar ani de muncă, după eforturi colosale și sacrificii mari, deci dacă tu crezi că vei da lovitura peste noapte, mai bine păstrează-ți locul de muncă.
- NU ai construit nimic, dar cauți finanțare
Nu este o strategie bună să începi să cauți investitori dacă tu ești de abia la stadiul de idee de business. Mai întâi trebuie să construiești ceva solid (un brand, produs etc.) și apoi să ceri finanțare în stânga și-n dreapta. O idee genială, care nu este pusă în practică și nu a avut timp să-și demonstreze viabilitatea, cel mai probabil nu va primi niciun ban de la finanțatori.
- NU ai o echipă super bună alături de tine
Nu poți face totul de unul singur, pentru că nu ai nici abilitățile și nici timpul necesar. Da, trebuie să știi tot ce se petrece în compania ta și, la început, vei avea foarte multe atribuții. Însă, este important să ai oameni de încredere în jurul tău, specialiști în domeniile în care tu nu excelezi.
- NU știi să iei decizii foarte repede
Un antreprenor bun trebuie să fie un om de acțiune, acel gen de persoană care nu stă prea mult pe gânduri și rezolvă rapid toate problemele care apar. Trebuie să fii flexibil, să știi să te adaptezi situației și să iei decizii bune, cât mai repede. De exemplu, dacă afacerea ta are o perioadă de creștere a activității și îți merge totul foarte bine, nu este neapărat cazul să-ți mărești flota de mașini. Poți apela la o firmă de închirieri autoturisme pe perioadă scurtă precum Business Lease, până îți dai seama care sunt nevoile reale ale companiei tale. În acest fel nu investești de la început o sumă mare, pe care nu știi dacă ți-o permiți pe termen lung, dar nici nu îți îngrădești activitatea.
- NU încetezi să te plângi
Unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le înveți înainte de a alege calea antreprenoriatului este să-ți asumi responsabilitățile pentru ceea ce faci și să nu te mai plângi de fiecare dată când dai de greutăți. Obișnuiește-te cu gândul că drumul pe care ți l-ai ales este presărat cu multe suișuri și coborâșuri, cărora trebuie să știi să le faci față. Dacă dai vina pe alții pentru orice problemă pe care o întâlnești, nu vei avea niciodată succes. Trebuie să înveți să te descurci deopotrivă cu birocrația, cu angajații leneși și cu clienții pretențioși dacă vrei ca afacerea ta să dureze.
În concluzie, înainte de a începe orice afacere, asigură-te că ești pregătit pentru ceea ce te așteaptă de-acum înainte. Nimeni și nimic nu-ți poate garanta succesul, dar cu multă muncă, determinare și perseverență, cu siguranță vei reuși tot ce-ți propui.
Sursa foto: Pexels.com