La conferinţa de presă susţinută astăzi, prefectul Emanuel Soare afirma că, la acest moment, situaţia epidemiologică în judeţ este una interesantă în sensul că deşi cifrele sunt bune, că incidenţa ratei de infectare este printre cele miai scăzute din ţară, pandemia încă nu a trecut ceea ce ar trebui să constituie un motiv de reflectare.
Covid în şcoli
„La această dată, doar 11 localităţi din judeţ au incidenţa de peste unu la mia de locuitori, un singură, şi anume Cuca, are 4,65/1.000 de locutitori şi avem 367 de cazuri active. În continuare secţiile de terapie intensivă sunt sub presiune fiindcă locuri libere sunt tot mai puţine, iar pacienţii internaţi se vindecă foarte greu. În ceea ce priveşte şcolile, avem 19 unităţi de învăţămând, şcoli gimnaziale şi licee, cu cazuri pozitive unde 21 de elevi, trei profesori şi o secretară au fost diganosticaţi pozitiv. Conform procedurii, se efectuează anchete epidemiologice pentru depistarea contacţilor şi plasarea în izolare/carantină. De asemenea, cu acordul părinţilor se procedează la testarea copiilor. Infectările au avut loc, în general, înainte de redeschiderea şcolilor dar nu în unităţile de învăţământ, ci în afara lor. Mă refer la organizarea unor evenimente private acasă ori în localuri publice. La o săptămână de la redeschiderea școlilor, rata de incidență a rămas scăzută, dar numărul elevilor infectaţi creşte deşi suntem unul din puţinele judeţe unde programul de începere a cursurilor este defalcat. În general, există un caz pe școală, cu mici excepții. Sunt cazuri de elevi care s-au pozitivat înainte de a începe școala, iar alții care nu au mers deloc la școală”, a declarat Emanuel Soare.
Profesorii, îndemnaţi să se vaccineze
Prefectul face apel către profesorii din Argeș, cărora le recomandă să se programeze în vedere vaccinării, astfel şcolile putând fi menţinute deschise cât mai mult timp. Soare susține că, în momentul în care majoritatea cadrelor didactice din judeţ se vor imuniza, riscul închiderii școlii din cauza pandemiei de Covid-19 va scade drastic. „În această perioadă se pune accentul pe vaccinarea profesorilor. Suntem într-o situație paradoxală: avem centre deschise, dar locurile nu se ocupă cum ne-am fi așteptat. Avem aproape 3.000 de locuri libere unde se administrează vaccinul AstraZeneca. Este cel mai bun vaccin pe piață – şi singurul disponibil pentru vategoriile de vârstă 18 – 55 de ani în momentul de față și recomand profesorilor să se vaccineze cât mai repede pentru a ține școlile deschise. Ca să dau un exemplu pentru persoanele sceptice, m-am programat pentru data de 1 martie pentru a mă vaccina cu AstraZeneca. Dacă ne-am asumat că educația este prioritară, atunci să procedîm în consecinţă. Nu există niciun fel de motiv pentru ca profesorii să nu se vaccineze. Cel mai târziu până la 1 martie vor veni şi doze din vaccinurile Pfizer Biontech şi Moderna pentru a continua vaccinarea persoanelor vârstnice din categoria a doua de risc şi din centrele rezidenţiale”, a spunea prefectul.
Proiecte derulate
Prefectul a salutat decizia Primăriei Pitești de a aplica măsurile dispuse în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru fluidizarea traficului în municipiu necesare pentru diminuarea aglomerării, în condițiile reluării cursurilor şcolare. „M-am bucurat să văd că Primăria Pitești a întrunit comisia de circulație și în sfârșit s-au aplicat soluții de fluidizare a traficului. O parte dintre aceste soluții au fost adoptate prin hotărâre a CJSU, la insistențele Prefecturii, înainte de reluarea cursurilor în școli. De asemenea, la sfârșitul acestei săptămâni se va finaliza acțiunea de toaletare a arborilor de pe drumul județean Pitești-Băbana. După 30 de ani se va putea circula în siguranță pe drum indiferent de anotimp. Instituțiile își pasau între ele responsabilitatea, iar la prima zăpadă din anul acesta au căzut şase arbori. Din fericire nimeni nu a fost rănit şi nici nu s-au înregistrat pagube”, a declarat prefectul.
Şcolile de şoferi, sub lupa Prefecturii
Emanuel Soare a anunţat că au început controalele la școlile de șoferi din județ ca urmare a ratei foarte mici de promovabilitate la proba practică. Examinatorii și instructorii vor fi verificați în următoarele două luni de o comisie mixtă formată la nivelul Instituției Prefectului pentru a stabili care sunt cauzele numărului foarte mic de elevi care pică examenul practic.
„Am creat o comisie mixtă, am făcut un plan pentru următoarele 60 de zile. Au început controalele la toate şcolile de şoferi cu obligația prezentării, săptămânal, a unui raport. Avem două obiectie fundamentale: trebuie să vedem care sunt cauzele ratei mici de promovabilitate şi care sunt problemele de la examinări. Nu avem nimic cu școlile de șoferi, nu avem nimic cu examinatorii. Trebuie să înțelegem că avem cea mai mică rată de promovabilitate și trebuie să ne dăm seama că este o problemă și să o acceptăm. Sunt câțiva examinatori care au o rată de promovabilitate rușinos de scăzută care nu poate fi explicată. Apoi, în această săptămână mă voi întâlni cu reprezentanţii şcolilor cu cea mai mică rată de promovabilitate. Vă asigur că în urma unei evaluări foarte serioase numai şcolile care vor avea rezultate şi vor performa vor rămâne în activitate”, a mai declarat Emanuel Soare.
3 Comentarii
2Na
Ooooo…Nenea Soare iar a inceput sa indeplineasca ordinele de la Bucuresti>>>chiar nu se inceteaza odata cu acesta porcarie de covit???Domnilor..nu este nici primul si nici ultimul virus pe acest pamint …or sa vina unele si mai puternice fiindca asa se cerceteaza…
In 12 luni a fost o mortalitate de 0.099% din populatia tarii…
Vi se pare cumva un procent de pandemie??/Hai sa mai terminam odata cu minciunile si fatarnicia nene Soare…
gata , hai sa mai si muncim , lasa copiii la scoala, da drumul la tot ce este si ce reprezionta MUNCA…
A inteles toata lumea ca acest covit a fost un ordin politic si o subjugare a populatiei ,reducerea drepturilor omului, restrictionarea cit mai drastica a libertatii,da….dar…este cazul sa muncim ..
S-au cheltuit un maldar de banet in aceste 12 luni pe toate prostiile si rezultatul care este???/acel procent de 0.099% mortalitate, gindindu-ne ca o mortalitatea in Romania este de 13.9%…Hai sa stam drepti si sa mai si judecam…
Medicii sa termine cu minciuna , cadrele didactice sa inceapa munca , fiindca acest on-line nu este altceva decit un viitor analfabetism…Sint cu miiile de copii care nu au curent electric, care nu au dispozitive care nu au mincare…si noi o tinem langa-danga cu infectiile…Pe bune , nu mai poate un copil sa aiba si el niste muci la nas ca ..gata are covit…Zau…cit mai vreti sa stam asa inchisi …Parerea mea este ca aceste restricii seamna putin cu perioada 1935-1941 a Germaniei…Nu as dori sa ajungem acolo…
SOARE…revin ..trezeste-te si da-ti cu reveneala…Tu trebuie sa aperi argesenii nu sa fi sluga lui Orban…Pe bune…hai fi Omul Argesului si nu-ti mai face pieptanatura in pantofii celor de la Bucuresti…
O zi buna tuturor….
Anonim
Cum mai minte domnule judecăților!
hmm
idee: oare pt ca unii pica doar pt a astepta vreo atentie? o fi vreun targhet cumva? sa se urmareasca si filmarile de la examinare. daca acestea inca mai exista. ar fi interesant de vazut ce se intampla defapt acolo