Se scrie o nouă pagină din istoria postdecembristă a administraţiei locale piteştene. Edilul-şef are ambii viceprimari adversari politici. În calitate de consilieri locali, îi sunt opozanţi straşnici. Cum se vor înţelege? Bună întrebare…
Calcule, teorii…
Sedinţa plenului de miercuri după-amiaza a fost aşteptată cu mare interes. Nu doar politicienii şi reprezentanţii administraţiei locale erau în fierbere, ci şi unii cetăţeni voiau să se aleagă mai repede… apele de uscat. Primarul social-democrat avea nevoie de cei doi „secunzi”, spre buna gospodărire a oraşului. Pe de o parte, electoratul PSD consideră că edilul-şef trebuie ajutat de oamenii săi de încredere, aleşi dintre consilierii locali ai partidului. Pe de alta, cei din opoziţie spun că un echilibru de forţe este spre binele tuturor. Pe această temă e o confruntare nu doar a teoriilor, ci şi a orgoliilor imense. La penultima şedinţă a Consiliului local au ieşit la iveală toate adversităţile politice. Au fost blocate proiecte, erau schimburi de replici tăioase şi priviri vrăjmaşe. În acest context, şedinţa de acum două zile a fost finala unei competiţii dure pentru fotoliile de viceprimar.
Ca la şah
Şi a bătut… gongul! Ca la o reprezentaţie, cu toate locurile ocupate în sală. La masa lungă, de o parte şi de alta a ei, consilierii erau poziţionaţi, faţă în faţă, precum piesele pe tabla de şah. Jocul a început calm. Mutări simple, line. Proiecte de mai mică importanţă, votate în mare parte şi de unii, şi de alţii, după dezbateri fireşti. A fost adusă în discuţie problema consiliilor de administraţie ale societăţilor din subordinea Primăriei. Tonul s-a schimbat. În termeni şahistici, atac suprinzător la… rege. Mihai Mihăilescu pare liderul opoziţiei; el a invocat faptul că însuşi primar Gentea a făcut parte din AGA unei societăţi pe când era consilier local în precedentul mandat. Dar apărarea era bine pusă la punct. A pornit un schimb de rafale verbale între doi candidaţi la funcţia de viceprimar: Mihai Mihăilescu şi Dumitru Tudosoiu. Liberalul Gelu Tofan, alt candidat era mai tăcut. Dar tensionat. Era îmbrăcat la patru ace, ca la nuntă. Era ziua cea mare pentru el? Nu se ştia încă.
Poliţistul tulbură apele
Pentru anumite proiecte de hotărâre s-a discutat mai mult, în contradictoriu. Au sărit şi scântei. Cei mai încordaţi, protegoniştii serii, cei trei candidaţi la posturile de vice: Mihăilescu (USR), Tofan (PNL), Tudosoiu (PSD). Cum să împarţi două felii de tort la trei mesesni? Urma să decidă votul secret. Din când în când, fostul viceprimar Sorin Apostoliceanu, cel mai vocal dintre liberali, ieşea la rampă la diverse subiecte. L-a atacat dur pe directorul interimar al Filarmonicii, propus nu se ştie pe ce criterii, i-a mai dat câte-o replică lui Tudosoiu, i-a arătat colţii primarului Gentea, aflat chiar în faţa sa. Avea un aer războinic. Aşa a fost şi data trecută când a condus şedinţa. Timpul trecea. Nimeni nu mai părea preocupat decât de alegerea viceprimarilor, lăsată la urmă. Reprezentanţii PSD, PNL, USR şi-au strigat candidaţii cunoscuţi cu mult timp înainte. Brusc, Dănuţ Dinu (PMP), fost poliţist, s-a trezit că vrea în arenă. A ţinut un scurt discurs bine ticluit, lăudând-o pe liberala Ana Stan. Osanalele au uluit sala. Cunoscuta notăriţă a făcut ochii mari. Nu ştia ce să creadă. Abil, politicianul de la PMP care de ani buni visează la funcţia de primar părea să joace la cacealma, mizând şi pe orgoliul d-nei Stan. Cine s-ar fi aşteptat?! Toate privirile erau îndreptate spre notăriţa care-şi ascundea roşeaţa obrajilor în spatele măştii. Noroc cu pandemia…
Liniştea dinaintea furtunii
Momentul culminant. După ce au fost stabilite detaliile tehnice, a fost anunţată o pauză de câteva minute. Primarul vorbea la telefon şi schimba amabilităţi cu jurnaliştii. Consilierii se grupaseră. Social-democraţii roiau în jurul lui Dumitru Tudosoiu. Încurajări, urări, câte-un „Doamne-ajută!” spus în grabă. Într-un colţ al sălii, adversarii. Liberalii şi usriştii la un loc. Cap în cap, ca fraţii. Şuşoteau, se băteau pe umăr, îşi făceau semne cu ochiul. Alianţa lor e clară. Mihai Mihăilescu a ieşit afară. Nu schiţa niciun zâmbet, avea nevoie de aer. Tudosoiu îşi turna cafea. Pe Tofan părea că-l sugruma cravata. Ana Stan îşi aranja părul. Tensiune maximă, pe care fiecare o masca cum putea.
A aflat primul
A început votarea. Lentă, cu strigarea fiecărui consilier, înmânarea buletinului de vot. Rând pe rând, se intra în cabina de vot vopsită în alb. Ca simbol al păcii şi al nevinovăţiei… Oare? Timpul părea că s-a oprit. Comisia a numărat buletinele. Candidaţii aveau priviri obosite. Restul feţei nu se vedea. Mai bine pentru ei. Gelu Tofan pesemne e mai emotiv. Nu a rezistat presiunii. A ieşit pe hol. Îi ţinea comanie Mihai Coteţ. Cei doi liberali mai mult tăceau. Erau clipe istorice pentru destinul lor politic. Apoi s-au auzit paşi grăbiţi. Cineva alerga. Sorin Apostoliceanu s-a apropiat de Tofan, aproape ţopăind. L-a luat în braţe, l-a felicitat, l-a pupat. Lui Gelu Tofan îi luceau ochii. Nu-i venea a crede! Încă nu se anunţase, dar Apostoliceanu, el ştie cum, a aflat primul! Şi fostul viceprimar a alergat într-un suflet să-i spună… viitorului viceprimar! Ca un schimb imaginar de ştafetă.
Căştigătorii iau totul
Din nou, toată lumea pe scaune. Era anunţat rezultatul. Mihai Mihăilescu şi Gelu Tofan au câştigat. Marele perdant: Dumitru Tudosoiu. Ana Stan a fost din start resemnată. Şi dezamăgită, şi-a dat, imediat după şedinţă, demisia din Consiliul local. Au urmat scurte discursuri. Cei doi le-au mulţumit colegilor care i-au susţinut şi votat şi le-au promis că îşi vor face datoria cu profesionalism. Social-democratul nu era împăcat cu situaţia. Dumitru Tudosoiu a avut eleganţă în vorbe şi prestanţă, nu s-a tânguit. Însă a pus degetul pe rană. Alegătorii au votat Cristian Gentea şi PSD pentru conducerea oraşului. Aşa e jocul democratic. Însă cel de culise a fost altul. Prin alianţa PNL-USR, consilierii au decis altceva. Cum se întâmplă şi în Parlament. Sedinţa s-a sfârşit. Fotografii, urări, felicitări, îmbrăţişări. Primarul Cristian Gentea li s-a alăturat. Le-a strâns mâinile amical şi a intrat între ei. Fotografia de final de zi spune tot. Edilul social-democrat, flancat de viceprimarii de dreapta! Părea încorsetat. Cei doi îl vor obstrucţiona de aici înainte, pentru că îi sunt adversari politici sau îi vor fi sprijin de nădejde spre binele tuturor cetăţenilor? Rămâne de văzut…