Extinsă şi modernizată cu bani europeni, Şcoala „Matei Basarab” Piteşti rupe gura târgului, devenind un punct de reper pe harta instituţiilor de învăţământ din Argeş. Inaugurarea noului corp de clădire a avut loc ieri, în cadrul festiv prilejuit de împlinirea a 25 de ani de existenţă a şcolii din Găvana. Dublul eveniment de suflet a fost împletit cu o suită de activităţi: oficierea unei slujbe religioase, dezvelirea unei plăci comemorative, premierea dascălilor pensionari şi reunirea mai multor generaţii de absolvenţi.
Bucuroşi de oaspeţi!
La inaugurare au participat ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, prefectul Cristian Soare, Simona Brătulescu, vicepreşedinte a Consiliului Judeţean, primarul Piteştiului, Cornel Ionică, şi cei doi viceprimari, Laurenţiu Zidaru, respectiv Sorin Apostoliceanu, consilieri locali, inspectorul şcolar Cristina Tecău etc.
La invitaţia directoarei Elena Odă şi a echipei, oaspeţii au vizitat şcoala extinsă şi modernizată, avându-i drept ghizi pe şcolarii entuziaşti.
Spre seară a avut loc prima ediţie a simpozionului „Matei Basarab – personalitate marcantă a culturii şi spiritualităţii europene”. Au rostit alocuţiuni prof. dr. Ilie Cristofor de la Şcoala „Nicolae Iorga” (simpozionul a fost „botezat” după teza sa de doctorat), Spiridon Cristocea, fost director al Muzeului Judeţean (a fost şi profesor titular la şcoala aniversată), şi prof. dr. preot Sabin Stancu (de la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” Curtea de Argeş).
Invitaţii şi-au exprimat şi în scris câteva gânduri, semnând în cartea de onoare a şcolii.
Amfiteatrul multifuncţional
După spectaculoasa transformare, şcoala din Găvana arată ca-n Occident, oferindu-le celor 1.500 de elevi şi 70 de cadre didactice titulare condiţii de invidiat. Odată cu darea în folosinţă a spaţiilor nou-create toate laboratoarele de fizică, biologie, chimie, informatică şi limbi străne au (re)devenit funcţionale (în perioada lucrărilor au fost amenajate ca săli de clasă).
Amfiteatrul multifuncţional care a găzduit simpozionul nu are egal în Piteşti, putând fi şi sală de clasă, şi sală de spectacole, şi sală de conferinţe. Spaţiul fonic dispune de sistem audio integrat, este înzestrat cu videoproiector şi tabletă inteligentă, numără 100 de scaune tapiţate prevăzute cu suport de scris, are scenă, orgă şi pianină.
Clasele sunt luminoase, sala de mese este „boboc”, bateriile de chiuvete sunt pe senzori, aşa că nu se face risipă de apă, elevii care folosesc toaletele au la dispoziţie apă caldă, hârtie igienică şi săpun („dotări” de care duc lipsă multe şcoli!).
Proiectul cu finanţare europeană a presupus investiţii şi la vechiul corp al şcolii din Găvana, inclusiv reabilitarea termică.
Mai trebuie spus că ÎPS Calinic n-a venit cu mâna goală la inaugurarea de ieri; arhiepiscopul a adus icoane sfinţite pentru noile săli din şcoală şi le-a dăruit elevilor 60 de ghiozdane echipate cu rechizite.
Pe placa de marmură dezvelită la ceas aniversar au fost încrustate numele profesorilor care au făcut parte din conducerea şcolii, din 1991 până în prezent. Este vorba despre directorii Constantin Proca, Aurelian Becheanu, Violeta Dascălu, Alexandru Gherghina, Daniela Tufeanu şi Elena Odă, respectiv directorii adjuncţi Mihail Nosescu, Olga Halibei, Mihaela Eniţă (Teacă), Mariana Jeni Popa, Narcis Iordache şi Maria Camelia Dobre.
Mirela NEAGOE