Spărgătorul de gheaţă „Steaua polară” din Germania şi-a încheiat misiunea cu succes, după un an petrecut în Arctica. A fost cea mai mare expediţie arctică din toate timpurile. La bord s-au aflat peste 400 de persoane din 20 de ţări, pentru a cerceta schimbările climatice ale pământului şi atmosfera polară. Printre ei s-a numărat şi Adela Dumitraşcu, în vârstă de 38 de ani, oceanograf şi geofizician, stabilită în Suedia. Nicio altă regiune din lume nu se încălzeşte mai repede decât Arctica. Valurile de căldura din ultimele decenii afectează gheaţa de la suprafaţă şi de dedesubt şi reprezintă un reper pentru cercetarea climatică.
Echipe de cercetători, profesori, tehnicieni şi reprezentanţi ai mass-media, de la 80 de instituţii, au fost nevoiţi să lucreze în condiţii extreme, la temperaturi de până la -40 grade Celsius. Jumătate din timpul expediţiei a fost dominat de întunecata noapte polară. Spărgătorul s-a deplasat cu cinci luni înaintea expediţiei spre Polul Nord şi a parcurs 3.400 km printre sloiurile de gheaţă eternă. Alte şase vase suplimentare şi două avioane polare au sprijinit proiectul, asigurând schimbul de personal şi aprovizionarea. În plus s-au realizat 33 urcări cu balonul deasupra gheţii, fiind posibilă măsurarea particulelor de aerosoli, a radiaţiilor, precum şi a parametrilor meteorologici. Aceste cunoştinte sunt esenţiale, astfel încât, pe baza modelelor climatice să fie estimat cât de repede se va schimba clima în jurul Polului Nord şi nu numai. Astfel se pot lua decizii politice de anvergură privind protecţia climei.
La sfârşitul expediţiei de aproximativ 140 milioane de euro, Institutul „Alfred Wegener”, Centrul „Helmholz” pentru Cercetări Polare şi Marine, dar şi Universitatea din Leipzig au constatat că datele obţinute vor fi valoroase şi, eventual, valorificate mulţi ani de acum înainte.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.