Ca în vremurile bune. Precum atunci când nimeni nu bănuia ce avea să se abată asupra omenirii. Neîncorsetați, liberi. Așa s-au simțit astăzi piteștenii care s-au adunat la parohia Sf. Ioan Botezătorul.
MINUNEA SF. IOAN
În general forțele de ordine au fost prezente în preajma lăcașurilor de cult din urbe. Cu efective reduse. Pesemne la nivel înalt s-a produs o schimbare de optică în această privință iar apariția oamenilor legii nu mai este apăsătoare pentru psihicul credincioșilor așa cum se întâmpla până acum la marile sărbători. Mulți enoriași vârstnici afirmau că se simt tulburați în rugăciune, aflându-se printre ei bărbații vânjoși, în uniformă, cu fețele acoperite de măști negre. Astăzi centrul de interes pentru piteșteni a fost biserica Sf. Ioan Botezătorul. Cu toții se așteptau să vadă mașinile Jandarmeriei la poartă iar oamenii legii infiltrați în mulțime. Cum ei au lipsit din peisaj, credincioșii au dat slavă lui Dumnezeu și Sfântului Ioan Botezătorul, încredințați că acesta a săvârșit o minune.
ÎN IORDAN BOTEZÂNDU-TE…
Aproximativ două sute de persoane au participat la slujba care are o încărcătură duhovnicească aparte. Parohul pr. prof. univ. dr. Ion Popescu, fost decan al Facultății de Teologie din Pitești a invocat Duhul Sfant care s-a pogorât asupra celor 8000 de litri de apă din cele patru vase imense din curtea bisericii. Apoi, pe rând, parohul urmat de preoții Ion Macarie, Florin Iordache și Ion Constantin Ene, au sfințit apa conform ritualului străvechi. Cântările bizantine au răsunat, glasurile preoților, ale diaconului Mugurel Stan și ale multor credincioși unindu-se ca un mănunchi de flori oferit divinității: „În Iordan botezându-te Tu, Doamne…”
DE DRAGUL AGHEASMEI
A urmat momentul în care fiecare a avut acces la cele patru butoaie gigantice, cu robinet. Oamenii și-au așteptat liniștiți rândul fără să se producă vreun incident. Lucru remarcabil in condițiile în care nu au fost de față jandarmi, polițiști ori agenți ai Politiei locale. Nu a fost nevoie nici de intervenția preoților care să-i îndrume. Fiecare om a dovedit că știe ce are de făcut și se poate proteja și pe sine si pe semenul său de o eventuală infectare. Slujitorii altarului au făcut însă în permanență apel, chiar și în timpul slujbei, la respectarea distanței sanitare. Și în general au fost ascultați, deși au mai fost cazuuri izolate de pensionari care s-au repezit să își umple recipientele, de dragul agheasmei uitând de Covid 19.
CREDINCIOȘI EXEMPLARI
Conform tradiției, niciun credincios nu concepe să plece de la biserică fără a fi miruit pe frunte. Și nu s-a făcut excepție nici de data acesta, în ciuda pandemiei. Toți credincioșii care au stat afară îndurând frigul, au intrat în Casa Domnului și s-au așezat la rând pentru mirungere și binecuvântarea parohului prin atingerea frunții cu busuioc și agheasmă. La scurte intervale de timp, părintele Ion Popescu le reamintea credincioșilor să nu se înghesuie și să păstreze distanța. De altfel parohul Ion Popescu s-a arătat plăcut surprins de modul în care au reacționat oamenii și mai ales de faptul că nu a mai fost necesară prezența jandarmilor, declarând pentru ziarul nostru: „Nu am știut că nu vor veni oamenii legii, nu am fost anunțat în niciun sens, dar eu îmi cunosc enoriașii, sunt disciplinați, au înțeles ce au de făcut, toți au avut azi mască și fiecare a încercat pe cât posibil să păstreze distanța, nu s-au îngrămădit, au fost civilizați și raționali. Poate acesta a fost motivul pentru care polițiștii și jandarmii nu au fost prezenți, nu au considerat că este necesar la parohia noastră.”
S-A AȘTERNUT LINIȘTEA
După ce a plecat și ultimul crecincios cu brațele încărcate cu bidoane pline cu agheasmă, preoții au răsuflat ușurați. Totul a decurs neașteptat de bine, la prima Bobotează din „era Covid” după sintagma nou creată. În biserica goală, s-a așternut liniștea. Odihnindu-se într-o strană, cântărețul bisericesc Laurențiu Stan fredonează încet „În Iordan, botezându-te…” Dintr-o icoană mare, Sfântul Ioan îl privește îngăduitor.