- Vor să facă experimente în laborator şi să mănânce la cantină
Ieri, în prima zi de şcoală, paşii m-au purtat spre Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” Piteşti, liceul de elită intrat în amplul proces de reabilitare fiind ochit şi de mai marii judeţului. Deschiderea festivă nu a avut loc în decorul şantierului, ci la adăpost de schele, materiale şi utilaje, mai exact în sala de sport, plină ochi de elevi şi profesori. După ce crema autorităţilor judeţene şi locale a dat startul anului de învăţământ 2016-2017 prin obişnuitele spiciuri, am simţit nevoia să mă întorc pe băncile liceului, pentru a mă lăsa învăluită de spiritul zilei. Am ţinut să aflu ce-şi doresc liceenii care frecventează unitatea de învăţământ. Am intrat cu emoţie în corpul renovat (B) şi, într-o sală de curs de la parter, am dat nas în nas cu un grup de tineri frumoşi, elevi în clasa a XII-a.
Să-i cunoaştem pe eroii zilei: Iulia, Oana şi Alex, prieteni la toartă şi colegi de clasă. Tustrei sunt în ultimul an la Ştiinţele naturii. Fetele vor să urmeze facultatea de Medicină, iar pe băiat îl atrage Ingineria Aerospaţială.
Din discuţia cu simpaticii mei interlocutori am reţinut, pe fundalul bormaşinei, câteva idei demne de luat în seamă.
Un prânz cald
Liceenii de la „I.C. Brătianu” duc dorul unei cantine şcolare unde să se servească un prânz cald. Dacă ar fi după Iulia, Oana şi Alex, meniul zilei ar include mâncăruri nesofisticate, care pot fi digerate uşor, precum: supe, pui cu diverse garnituri (orez sau de legume), salate, prăjituri doar de casă (papanaşi, clătite, gogoşi) şi, neapărat, fructe.
Fructe la chioşc
Cei trei elevi nu sunt clienţii magazinului alimentar de la poarta colegiului, fiindcă este aprovizionat doar cu produse de patiserie „care-s uleioase”. Dacă în chioşcul cu pricina ar găsi alimente sănătoase, dar şi articole pentru şcoală, poate că s-ar îndrepta şi către acesta. „În primul rând, să aducă şi fructe la magazin. În al doilea rând, să aibă la vânzare apă plată suficientă, fiindcă la finalul orelor se termină stocul. Ar fi bine să găsim la raft şi caiete, markere sau alte lucruri consumabile”, a recomandat Iulia.
Un parc
Fetele au oftat şi după un părculeţ cu verdeaţă, alei şi băncuţe. Oanei tare mult i-ar fi plăcut ca în pauză să-şi ia păturica şi să se aşeze pe iarbă în curtea şcolii, pentru a mânca un sandvici sau pentru a-şi arunca ochii pe o carte.
Mai multă practică
Elevii mei îşi doresc să petreacă mai multe ore în laboratoarele colegiului, fiind conştienţi de faptul că practica îi ajută să aprofundeze mai bine teoria. Dacă la biologie au efectuat de bine, de rău câteva disecţii pe organe de vită (ochi şi inimă), la chimie nu s-au putut lăuda cu niciun experiment făcut cu mâna lor.
S-a atins şi sensibilul subiect al bazei materiale. Laboratoarele colegiului şi sălile de curs nu sunt dotate la pretenţiile unei pepiniere de olimpici. „Rareori avem ocazia să vedem un film documentar. Nu ţinem pasul cu tehnologia. Dacă ar fi după mine aş pune câte un videoproiector şi câte o tablă inteligentă în fiecare clasă”, a sugerat Alex.
Cel mult cinci ore pe zi
În toiul discuţiilor a intrat pe uşă un tânăr înalt ca bradul: Radu, de la mate-info, un alt elev dintr-a XII-a, care vrea să urmeze medicina. Băiatul a prins din zbor subiectul discuţiei pe care o purtam cu ceilalţi elevi şi a subliniat ideea că programul de şcoală, de şase-şapte ore pe zi, este foarte obositor. „Cinci ore de stat la şcoală sunt suficiente. În orar ar trebui să rămână doar materiile de bază: matematica, româna, fizica, biologia, chimia şi limbile străine. Pe lângă orele petrecute la liceu noi facem şi meditaţii la câte patru discipline – vorbesc de pregătirile suplimentare pentru bacalaureat şi facultate”, a explicat Radu.
Mirela NEAGOE