Cititorii ne dau de știre
O localnică din comuna Mălureni ne-a semnalat că în satul unde-și duce traiul de zi cu zi fântânile sunt secate. Prin intermediul ziarului nostru, ea le cere consilierilor locali să găsească o soluție pentru aprovizionarea zonei cu apă potabilă.
„Sunt Alexandru Silvia Ana din comuna Mălureni, satul Toplița. După construcția drumului din satul Toplița, care este o reală binecuvântare pentru locuitori – sincer, nesperată (nu credeam că se va gândi cineva și la noi în viața asta!) – a apărut o altă problemă: secarea puțurilor. Frecvent rămânem fără apă în puțuri, chiar și dacă vremea este ploioasă. Cei care au animale le adapă cu apă adusă de la râu, păstrând astfel puțina apă potabilă pentru mâncare și băut.
Înțeleg că alimentarea cu apă generează costuri mari. O posibilă soluție ar fi o forare mai în adâncime a puțurilor existente cu o firmă specializată și serioasă. Sau poate găsiți dumneavoastră, consilierii locali ai comunei, o rezolvare și mai bună. Poate aveți vreo soluție mai puțin costisitoare pentru această problemă. Sper să aibă finalizare și finanțare proiectele propuse acum, la început de an. Vă doresc sănătate și mult succes în demararea proiectelor propuse – să le realizați în următorii patru ani. Să ne auzim și să ne vedem cu bine”, le scrie consilierilor d-na Alexandru.
De la primarul Florian Bucălie am aflat că la Mălureni rețea de apă potabilă există în trei dintre cele șapte sate ale comunei.
„Nu există rețea de apă în cătunele Toplița 1, Toplița 2, Zărnești-centru și Mălureni-centru. Cu regret vă spun că în privința alimentării cu apă a satelor în suferință nu se întrevede o soluție rapidă. La ora asta nu dispunem de fonduri pentru o astfel de investiție ce s-ar duce la vreo 30 miliarde lei vechi. Localnicii din Mălureni nu s-au văitat de apă în toamnă, la alegeri. Gaze, asfalt și modernizarea școlilor – asta mi-a cerut lumea și eu m-am străduit să onorez cererile. Până acum, nimeni nu s-a plâns de apă. Dar o alimentare cu apă la nivelul satelor deficitare la acest capitol ar trebui să am în vedere. Trebuie întocmit un proiect pentru a atrage fonduri guvernamentale sau europene. Totul se învârte în jurul banilor. În satele care au alimentare cu apă ne-am confruntat cu un mare neajuns: din zece familii legate la rețea, șapte familii furau apă. La ora actuală, problema cu furtul a fost cât de cât remediată: acum fură apă două-trei familii din zece.
Cât privește chestiunea semnalată de doamna Alexandru, cu două tuburi adăugate la puțul secat s-ar putea rezolva problema, dar pe cheltuiala dânsei, întrucât autoritatea locală nu poate investi banul public pe domeniul privat”, a spus primarul comunei Mălureni.