Nu rareori întâlnim pe stradă oameni pe care-i cunoaştem de peste 15-20 de ani şi care ni se par schimbaţi în rău. Sunt palizi, pământii sau îngălbeniţi, cu pomeţii supţi, comisurile feţei prăbuşite, musculatura extremităţilor diminuată şi abdomenul proeminând „de batracian„. Mi s-a întâmplat să am astfel de neplăcute surprize, soldate cu invitaţia de grabă la spital, pentru evaluare.
Ascita, semn în general rău prevestitor, este rezultatul acumulării de lichid în cavitatea peritoneală (spaţiul dintre viscere). În 85% din cazuri este generată de ciroza hepatică, o boală ireversibilă şi de cauze multiple.
O sistematizare arbitrară împarte ascitele în două categorii:
– Ascitele de origine hepatică, patronate de ciroză (alcoolică, virală B, C sau B+C). La ciroză se poate ajunge şi în hepatitele autoimune, hepatitele cronice active, steatohepatitele nonalcoolice. Există şi boli mai rare care transformă în evoluţie ficatul într-un organ dur, fibros, echivalent ficatului cirotic. Amintim hemocromatoza (din cauza depunerii de fier în ficat) şi boala Wilson (prin depunere de cupru în ficat).
– Ascitele de cauze extrahepatice au o incidenţă mai scăzută (15-20%), dar etiologii multiple, care nu trebuie trecute cu vederea la pacienţi fără istoric de consum de alcool sau fără infecţii cu virusurile hepatitice B sau C. Ne propunem trecerea în revistă a celor mai frecvent întâlnite.
Unele se datoresc creşterii excesive a presiunii în vena portă, care traversează ficatul: insuficienţă cardiacă globală, pericardita constrictivă, tromboza venelor suprahepatice.
Altele sunt boli cu interesare peritoneală (învelişul seros al viscerelor): infecţiile (tuberculoza, peritonitele bacteriene sau parazitare). Carcinomatoza peritoneală este de cercetat la cei cu cancere digestive.
Există şi câteva etiologii de ascite cu prognostic mai favorabil:
– Ascita însoţind tumora ovariană, care se remite după ablaţia ovarului tumoral. (Am avut un astfel de caz în urmă cu 15-16 ani.)
– Ascita pancreatică însoţind unele pancreatite acute, care se pot remite sub tratament complex.
– Ascita din peritonitele infecţioase: bacilară, parazitară, bacteriană netuberculoasă, care se remite prin tratament de oarece durată.
Motivaţia prezentării ascitei nu a fost aceea de a vă „rătăci în medicină”, ci aceea de a vă ruga să îndrumaţi la medic cazurile de bolnavi cu ascită care rătăcesc inocenţi pe stradă, nerealizând gravitatea afecţiunii. O vreme, chiar după acumularea apreciabilă de lichid intraperitoneal, ei nu se simt prea rău, continuă să consume alcool, să depună eforturi de care mai sunt în stare pentru a se întreţine şi nu consultă medicul. Deseori, aceşti nefericiţi bolnavi sunt culeşi de pe stradă de echipajele salvării, după ce au suferit lipotimii sau au vârsat sânge. Ajutorul medicinei la ascitele complicate este de minimă eficacitate.
Dr. Tiberiu STĂNESCU