În cadrul unei întâlniri de lucru cu reprezentanții locali ai Consiliului Consultativ Economic din județul Timiș, Ministrul Finanțelor a anunțat că va propune un alt termen pentru reeșalonarea datoriilor acumulate de companiile afectate de pandemie în acest an.
Susținerea companiilor afectate de pandemie – o prioritate a guvernului liberal
Ministrul Finanţelor din Guvernul României a declarat în această săptămână că guvernul din care face nu va introduce noi taxe fiscale în anul ce vine. De asemenea, acesta a anunțat că va propune data de 15 ianuarie în următoarea şedinţă, termenul limită până la care firmele cu datorii pot depune cereri de eşalonare a acestora. Măsura se aplică doar acelor datorii din perioada stării de urgență instituită pe teritoriul României.
Experții de la loansprofy.com consideră că aceste măsuri guvernamentale vor sprijini mediul de afaceri și vin într-un context dificil de pandemie care se va prelungi și în anul următor. LoansProfy este un serviciu internațional gratuit care colectează date și informații economice și financiare de comparare a împrumuturilor, a plăților, a băncilor, a cardurilor de credit și a altor produse și organizații financiare din țări precum Finlanda, Polonia, Suedia, Norvegia, Ucraina, Danemarca sau Rusia. De exemplu, LoansProfy în Danemarca colectează și analizează date și informații de pe piața financiară din această țară, oferind clienților danezi cele mai bune soluții financiare pentru nevoile acestora. Platforma este în continuă dezvoltare și extindere și în alte țări.
Declarația ministrului român de finanțe în cadrul acestei întâlniri a vizat transmiterea unui mesaj puternic de susținere a investițiilor în economie și nu de creștere a taxelor. Taxele mai mici care pot fi plătite de un număr mai mare de oameni reprezintă o soluție mai eficientă, care poate aduce venituri la buget, a declarat Florin Cîţu în conferinţa de presă.
Predictibilitate și digitalizare – două obiective importante ale actualului guvern
În aceeași întâlnire ministrul finanțelor s-a întâlnit cu cei mai importanți oameni de afaceri din Banat. El a discutat cu aceștia măsurile financiare luate în această perioadă de contractare a economiei, principalele elemente de construcție a bugetului anului viitor, pe baza noilor date din economie. Acesta a subliniat nevoia de predictibilitate a măsurilor luate de executiv în sfera economică și financiară pentru toate companiile din țară. Orice om de afaceri vrea să știe toate datele financiare ale următorului an pentru a-și proiecta un buget cât mai realist.
O altă temă abordată a fost efortul de digitalizare a administrației publice, ca măsură de creștere a veniturilor bugetare. Exemplul oferit de ministrul de finanțe a fost cel de introducere a facturilor electronice, măsură care ar aduce aproape 20 de miliarde de lei la bugetul de stat. Această sumă reprezintă aproape 2% din Produsul Intern Brut al țării.
Nevoile investitorilor locali
Investitorii din județul Timiș prezenţi la întâlnire au solicitat acordarea de sprijin în promovarea afacerilor de nișă, dar şi scurtarea termenelor de atribuire a contractelor publice, prin creșterea eficienței acestui sistem public de licitaţii. Întâlnirea dintre mediul de afaceri și membrii din executiv a fost extrem de apreciată de ambele părți. Acesta a fost și motivul constituirii Consiliul Consultativ Economic ce numără 17 membri și care își propune susținerea investițiilor private și publice din județ și medierea dialogului dintre mediul de afaceri și decidenți.
Propunerile Ministrului de Finanțe sunt așteptate să fie transformate în ordonanțe de urgență pentru a produce efecte juridice și economice reale, în cel mai scurt timp.