Pandemia le-a răpit drept credincioșilor bucuria pelerinajelor pe care le făceau cu prilejul marilor sărbători de peste an, fie în ţară, fie peste hotare, unde mergeau să se roage la raclele sfinţilor. Deocamdată, până când Dumnezeu în marea Sa milostivire se va îndura şi va izbăvi omenirea de această cumplită boală provocată de coronavirus, dreptcredincioşii se limitează la slujbele rânduite în bisericile din cartierele şi satele lor, iar la aşezăminte monahale merg doar în vizite private, cu familia. În acest context, tot mai mulţi piteşteni îşi îndreptă paşii spre cele câteva lăcaşuri de cult din urbe, în care se află racle cu fragmente din moaştele unor sfinţi.
În ultimul timp, subiectul predilect al discuţiilor purtate în grupuri pe reţelele de socializare formate din credincioşi este Sfântul Nectarie, cel care îşi revarsă binefacerile sale la biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din vecinătatea bazarului Gh. Lazăr. Aici, graţie parohului Robert Nicolae, în fapt ctitorul bisericii, cu binecuvântarea arhiepiscopului Calinic Argeşeanul, au fost aduse părticele din moaştele Sf. Nectarie de la Eghina. Recent, ele au fost aşezate într-o minunată raclă argintată lucrată în atelierele Patriarhiei Române. În urmă cu două săptămâni, într-o procesiune specială, întâiul ierarh al Argeşului şi Muscelului a sfinţit racla. Fiind surprins de numărul mare de oameni care vin, simţind evlavia pe care tot mai mulţi o au către Sf. Nectarie Taumaturgul şi inspirat de Duhul Sfânt, parohul a avut iniţiativa ridicării unei troiţe închinate, desigur, tot sfântului atât de îndrăgit.
Construcţia deja a început pe terenul de lângă altarul bisericii şi va fi o combinaţie de piatră şi lemn, în final în troiţă fiind integrată o icoană de mari dimensiuni în care va fi înfăţişat Sf. Nectarie. Pentru ca troiţa să fie gata mai repede, cât încă sunt condiţii meteo favorabile pentru a se lucra, contribuţia dumneavoastră ar fi binevenită. Dacă aţi simţit ocrotirea şi ajutorul sfântului, aveţi acum prilejul de a-i fi recunoscători donând contravaloarea unui sac de ciment ori a câtorva cărămizi, numai bune pentru a fi folosite de îndată. Numele fiecărui om binevoitor şi darnic va fi pomenit la altar, lângă racla în care se află sfintele odoare. Iar parohul este convins că Sfântul Nectarie nu va rămâne dator nimănui şi îi va răsplăti fiecăruia, fie şi pentru o simplă cărămidă zidită în troiţa sa.