Taxă pe orice piesă de artă expusă în public?
În plină pandemie, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a decis să constituie o comisie de negociere a unei metodologii de taxare cu sume între 70 și 100 lei a oricărui tablou, fotografie sau operă de artă expuse în public. Ce efecte ar produce această măsură asupra uniunilor de creație, muzeelor și galeriilor de artă din Argeș, dacă va fi adoptată? Câteva răspunsuri, în ceea ce urmează.
„De domeniul ridicolului…”
Alexandru Oprea, managerul Muzeului Municipal Câmpulung: „E vorba de o încercare abuzivă de a lua bani de la sectorul și așa subfinanțat. Și banii colectați nu se văd unde s-ar duce în beneficiul artiștilor. Fie va crește prețul biletului de vizitare al expoziției de artă plastică la cote foarte mari (cu efectul evident al scăderii numărului de vizitatori), fie unele muzee decid să nu mai organizeze astfel de expoziții. Apoi, în cazul unor artiști – amatori sau nu – care doresc să expună la muzeu – ar trebui ei înșiși să suporte astfel de taxe, lucru care este de domeniul ridicolului, având în vedere că se presupune că această taxă ar fi în beneficiul artistului.”
„Este aberantă”
Iustin Dejanu, managerul Muzeului Golești: „Personal, consider că este aberantă această taxă. Nu am evaluat exact ce impact ar avea asupra Muzeului Golești. Ne-ar determina să evităm să expunem arta – ceea ce ar fi foarte grav. E ca o taxă prin care se sancționează dorința de cunoaștere, de educație.”
Bugetele, afectate
Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș: „O asemenea taxă ar afecta bugetele instituțiilor de cultură (muzee, galerii de artă). Cel mai probabil o să fim nevoiți să mărim taxa de vizitare și să organizăm mai puține expoziții temporare. Foarte multe instituții de cultură au bugete care permit doar funcționarea…”
„O măsură distructivă”
Conf. univ. dr. Sorin Mazilescu, Universitatea din Pitești: „Este o măsură distructivă. Vor fi probleme extrem de mari pentru muzee, dar și pentru galeriile de artă publice și private. Toate aceste lucruri vor conduce la o distrugere a artei contemporane, iar cei mai afectați vor fi tinerii și cei aflați la început de carieră, care nu vor putea dispune de sumele cerute de VISARTA pentru a organiza expozițiile extrem de necesare pentru carierele lor!”
….
Managerii muzeelor Golești și Câmpulung ne-au transmis în completare puncte de vedere ale celor mai reprezentantive organizații de profil muzeal, din care fac parte.
Două „căpușe”
„Asociația Managerilor din Muzee, alături Rețeaua Națională a Muzeelor din România,condamnă astfel de practici care afectează artiștii și muzeele totodată! Nu era de ajuns că ne luptăm să aducem normalitatea în cazul ANEVAR, o căpușă care s-a <<atașat>> de bugetele muzeelor, o entitate care ne căpușează fără nicio jenă, cu girul nemijlocit al Ministerului Culturii și al altor factori de decizie care și-au bătut joc de banul public, acum ne lovim de o altă căpușă numită VISARTA. Și aceasta se <<atașează>> de bugetele muzeelor, de cele ale galeriilor de artă și de artiștii pe care îi promovează! Nu fac nimic, dar pretind taxe… Oare a ce seamănă acest tip de comportament?!”