# CITITORII NE DAU DE ŞTIRE
În contextul unei noi etape a modernizării centrului orașului Pitești în anul 2007, fundaţia Bisericii cu ceas „Sf. Nicolae”, împreună cu numeroase morminte adiacente au fost date la iveală în cadrul unui amplu şantier arheologic de salvare. Ideea lansată atunci, de montare a unui geam rezistent deasupra sitului, pentru ca vestigiile arheologice să devină o atracție a urbei nu a fost materializată. În schimb, la 26 decembrie 2008, în a doua zi de Crăciun, pe locul altarului „Bisericii cu ceas” din Piteşti a fost expusă o replică în miniatură a lăcaşului de cult. Copia cvasiidentică a fostei biserici a fost realizată de sculptorul Ion Moise, având: 280 cm înălţime, 222 cm lungime şi 120 cm lăţime. Iar în locul sfântului chivot de pe sfânta masă a altarului catedralei a rămas o machetă încadrată de pavele luminoase ce delimitează locul zidurilor bisericii. Prof. univ. dr. Radu Gava, cititor fidel al ziarului nostru, a semnalat faptul că, în ultima vreme, luminile de orientare nocturnă care amintesc de „Biserica cu ceas” s-au stins. Cel puțin o carcasă a fost smulsă dintre dale, dar și alte elemente ale sistemului de iluminat, încă nevandalizate, au fost deteriorate.
Remember
Distrusă de comunişti în vara lui 1962, cu un tanc sovietic, Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Pitești s-a prăbușit după ore întregi. În tot acest timp, sute de oameni s-au rugat şi s-au închinat în faţa lăcașului de cult. Ridicată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, această biserică a avut de suferit prima dată la 26 octombrie 1802, fiind distrusă de un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter. La 18 august 1848, lăcașul de cult a fost afectat de un incendiu de proporţii, care a făcut prăpăd în urbea Piteştilor. Biserica avea să fie supusă din nou reparaţiilor în 1864, când i s-au adăugat două turle înalte. Din anul 1873, în turla clopotniţei de deasupra pronaosului a fost instalat un orologiu cu patru cadrane orientate spre cele patru puncte cardinale, danie făcută bisericii de farmacistul Ştefan Babic. De atunci, a intrat în memoria colectivă a comunităţii drept „Biserica cu ceas“.
Construcţie de tip navă, de mari dimensiuni (25 x 9 m), compusă din altar, naos, pronaos şi pridvor deschis, cu cele două turle înalte, Biserica „Sfântul Nicolae“ a jucat un rol important atât în viaţa locală, cât şi la nivel naţional. Aici s-a oficiat primul Te Deum al României independente, în prezenţa lui Carol I. Declarată monument de arhitectură printr-o Hotărâre a Consiliului de Miniştri din 1955, biserica nu s-a bucurat de acest statut decât şapte ani, fiind demolată în iulie 1962 sub pretextul noilor amenajări urbanistice ale Piteştiului.
Preoţii din Protoieria Piteşti au reuşit să salveze icoanele, sfeşnicele împărăteşti, cărţile de cult, un policandru dăruit de regele Carol I şi alte obiecte de cult, care au fost donate altor biserici. Pisania cu litere chirilice de la 1812, spartă în patru bucăţi, şi marele ceas se păstrează în Muzeul Judeţean Argeş.
Un Comentariu
Mi Tika
Mie-mi plac pavelele.
Banuiesc ca sunt tot din secolul al XVIII-lea.