# În șase luni
„Astăzi am donat plasmă. Dumnezeu mi-a dat sănătate pentru ca eu, la rândul meu, să ofer sănătate. Faceți și voi la fel! În această perioadă atât de grea pentru toată lumea, dacă noi nu ne ajutăm între noi, cine să o facă? Doamne ajută!” (Cătălina Nicoleta Frântură). * „Dacă ați avut Covid puteți dona plasmă sau sânge pentru a ajuta alți oameni aflați în suferință. Procedura nu implică riscuri” (Eugenia Dincă). Acestea sunt doar câteva dintre mesajele salvatorilor din Argeș, care în această săptămână au donat plasmă pentru a-i ajuta pe cei aflați în stare critică să treacă prin boala declanșată de noul coronavirus.
Orașe fruntașe
La nivel național, numărul românilor vindecați de Covid-19 care au donat plasmă s-a triplat în ultima lună. Alături de București, Arad, Brașov și Buzău, Piteștiul se numără printre orașele cu cei mai mulți donatori de plasmă. Însă toate eforturile donatorilor de plasmă convalescentă și ale oamenilor care lucrează în centrele de transfuzie ori în spitale vor fi zadarnice dacă Ministerul Sănătății nu se implică activ în suplimentarea personalului și corectarea protocoalelor terapeutice, conform normelor și studiilor internaționale.
Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești deține un singur aparat de recoltare de plasmă. Din mai și până în prima săptămână a acestei luni, din ce în ce mai mulți argeșeni care au trecut prin infecția cu Covid-19 au venit să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe cei aflați în stare critică să treacă prin boală. La centrul din Pitești au fost realizate, în acest interval de timp, 383 de donări de plasmă. Iată ritmul donărilor: la 29 mai au fost doar șase * la 19 iunie – opt; la 10 iulie – zece; la 21 iulie – 12; la 11 august – 15; la 31 august – 29; la 15 septembrie – 56; la 7 octombrie – 100; la 6 noiembrie – 147.
18 aparate
Singurele 18 aparate de recoltare de plasmă disponibile în România sunt donate de „Besmax Pharma Distribution”. În perioada imediat următoare, această companie va instala un al doilea echipament de plasmafereză la Pitești. Pentru donarea de plasmă se face în prealabil o programare la centrul de transfuzii.
Intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile. Plasma se administrează doar pacienților critici infectați, cu vârsta de cel puțin 18 ani, prin semnarea consimțământului.
În perioada 7 octombrie – 6 noiembrie, la nivel național au fost realizate 530 proceduri de recoltare de plasmă convalescentă prin plasmafereză, respectiv au fost recoltate 1.587 de doze, reprezentând tratamentul pentru cel puțin 500 de pacienți cu forme severe de Covid-19, arată datele colectate din centrele de transfuzie unde funcționează echipamentele oferite gratuit de compania respectivă.
Noi condiții de donare
În august, Ministerul Sănătății a stabilit noi condiții pentru donarea de sânge total/plasmă de la cei vindecaţi de Covid-19. Actul normativ conține modificări privind selecția potenţialilor donatori, care vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința ca aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.
De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de Covid-19, precum și lista documentelor solicitate. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte două teste RT-PCT negative.