Deşi în general duc pe picioare boala, acuzând simptome uşoare, copiii sunt vectori cerţi de răspândire a noului coronavirus. O spune răspicat un medic avizat, managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti.
Zonă de tranzit
Situaţia epidemiologică din Argeş începe să devină alarmantă. De altfel, se vădeşte faptul că judeţul nostru nu poate face notă discordantă faţă de restul ţării. O spune directorul Spitalului de Pediatrie, dr. Tudor Ionescu. El subliniază că suntem o zonă de tranzit, la mică distanţă de Bucureşti şi de Vâlcea, zone „campioane” la numărul de infectări zilnice. În plus, mulţi piteşteni lucrează în capitală şi se întorc la sfârşit de săptămână, aşa cum fac şi unii studenţi.
Aproape oricine e suspect
Instalat în primăvara acestui an la conducerea Spitalului de Pediatrie din Piteşti, dr. Tudor Ionescu a deprins din mers regulile. A venit din postura de medic al Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, cu o experienţă de câţiva ani acumulată la un spital din Bucureşti, fiind unul dintre cei care au tratat tinerii aduşi din „iadul” de la Colectiv. În cunoştinţă de cauză, afirmă că cifrele sunt alarmante: zilnic sunt depistaţi patru-cinci copii purtători de Covid-19!
Managerul ne explică: „La noi vin copii şi adolescenţi, pentru că avem pacienţi de la nou-născuţi până la 18 ani, din tot judeţul, cu diverse afecţiuni, traumatisme etc. Dintre cei care ajung la noi, în funcţie de simptomatologie, medicii îşi dau seama dacă un copil poate fi considerat suspect Covid. Gama simptomelor fiind largă, febră, vărsături, dureri de gât, tuse, aproape oricine poate fi considerat suspect. Conform protocoalelor, medicii noştri fac o selecţie. Cei declaraţi suspecţi sunt internaţi alături de aparţinători, în cazul în care nu sunt adolescenţi care stau singuri, la un etaj special, în camere separate, nu la comun, precum în saloane, cu măsuri stricte. Le sunt recoltate probe şi se aşteaptă rezultatul. În medie, avem 40 de copii consideraţi suspecţi. Dintre aceştia, la patru, dacă nu chiar la cinci, testul iese pozitiv!”
Şcoala, principala sursă
Acest procent de aproximativ de 10% de pozitivi din rândul celor încadraţi iniţial ca suspecţi este ceva nemaivăzut pentru dr. Tudor Ionescu. Managerul formulează o teorie în privinţa ratei ridicate a îmbolnăvirilor în rândul copiilor: „Şcoala! Colectivitatea! În orice grup de copii, şi la locurile de joacă, şi în parc se poate propaga virusul cu repeziciune uimitoare”. Cu toate acestea, din calitatea de tată, medicul n-ar opta nicidecum pentru închiderea şcolilor şi pentru învăţământul online. Nici sistemul „hibrid” nu-l crede ideal. Atunci? Răspunsul vine pe ton ferm: „Să se lase scolile cum au fost, model clasic, dar cu măsuri stricte, draconice, de igienă şi protecţie!”
Bebeluş de două săptămâni, infectat!
Copiii internaţi la Spitalul de Pediatrie, dovediţi pozitivi, sunt transferaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului „N. Bălcescu”, unde se decide dacă necesită spitalizare ori tratament la domiciliu, în condiţii stricte de izolare. Marea supriză constă şi în vârsta copiilor infectaţi. Deşi s-ar putea presupune că, teoretic, elevii sunt predispuşi infectării, realitatea e uimitoare. Dr. Tudor Ionescu precizează: „Şcolarii sunt mai expuşi. Dar am ajuns la concluzia că pot fi infectaţi copiii la orice vârstă, în egală măsură. Chiar şi bebeluşii. Cel mai mic pacient cu Covid depistat la noi a fost un sugar de doar două săptămâni!!!”
Stop colectivitate!
Ce ne aşteaptă? Până la inventarea unui vaccin, nu se întrezăreşte vreo speranţă. Dimpotrivă. Tânărul manager, din fire optimist, judecă pragmatic: „Va creşte de la o săptămână la alta numărul infectaţilor” În privinţa copiilor, dr. Tudor Ionescu are sfaturi pentru părinţi: „Masca pentru cei mai mari de cinci ani! Renunţarea la întâlniri cu alţi copii, în parc, la mici petreceri private. Să nu fie duşi în niciun grup! Vin cinci copii, să zicem, din cinci familii diferite şi poate sunt asimptomatici care răspândesc virusul; pericolul poate veni de oriunde. Deci, stop colectivitate! Fără parc, terenuri de sport sau orice alte activităţi în grupuri! Veţi spune că şi la şcoală se întâlnesc. Da! Dar acolo sunt reguli, îi atenţionează permanent profesorul, pe când în parc sau la fotbal, pe teren, nu! Altceva nu pot face părinţii decât să respecte aceste reguli, pentru ca micuţii să nu îi îmbolnăvească pe ei sau pe bunicii lor. Şi, desigur, să poarte părinţii mască în primul rând, ca să le fie exemplu copiilor”.
Managerul îi îndeamnă pe părinţi să nu îşi trateze singuri odraselele acasă, după ureche sau la recomandarea farmacistului şi să îi aducă la spital dacă prezintă simptome specifice. Pentru cei care, de nevoie, vor trece pragul unităţii spitaliceşti, s-a făcut o schimbare de decor. Deasupra scărilor de la intrare au fost montate pe plafon zeci de umbrele multicolore! A fost ideea unei doctoriţe, recunoaşte managerul. Spre „ciudăţeniile” din tavan se uită mulţi copilaşi când intră în spital. Şi părinţilor le este atrasă atenţia. E mica bucurie estetică înainte de a afla dacă nu cumva perfidul Covid s-a strecurat şi în familia lor…