Cei trei medici candidați pe listele PSD Argeș pentru alegerile parlamentare – Cristina Stocheci și Viorel Enache la Senat, respectiv Remus Mihalcea la Camera Deputaților – au prezentat azi principalele proiecte ale PSD pentru Sănătate. Un aspect important ar fi combaterea pandemiei, motiv pentru care PSD a propus un plan pentru „reducea transmiterii virusului şi protejarea persoanelor cele mai vulnerabile, cu risc de forme grave, complicaţii şi deces, asigurarea accesului la sistemul medical şi la tratament pentru pacienţii infectaţi, şi al accesului bolnavilor cronici la serviciile medicale necesare”.
Măsuri
Printre măsurile propuse menționăm: înfiinţarea unui centru de comunicare integrat Covid-19 şi testarea tuturor indivizilor, indiferent de simptome, în locurile cu incidenţă ridicată; dezvoltarea site-ului Covid-19 România şi a unui call center cu număr unic naţional; dezvoltarea de aplicaţii informatice pentru comunicarea către utilizatori a situaţiei epidemiologie şi a urgenţelor la nivel naţional sau local, în timp real, precum și dezvoltarea unei aplicaţii care să permită oricui să beneficieze de testare, la nevoie, în cazul în care consideră că este la risc de infecţie.
În prima linie
“Campania electorală este o competiție importantă, dar anul acesta avem pandemia de coronavirus. Iar PSD pune pe primul plan sănătatea cetățenilor, în vreme ce PNL pune alegerile pe primul loc. Numărul mare de infectări, de decese și de persoane care ajung la ATI este îngrijorător. Un Guvern responsabil putea lua multe măsuri pentru a nu se ajunge aici, pe când Guvernul PNL nu a avut niciun plan concret de acțiune, punând în pericol și viața pacienților cronici. PNL duce sistemul medical către colaps! Noi am făcut mereu apel la dialog pentru a se ajunge la cele mai bune soluții, dar am fost refuzați de guvernanți!”, a declarat senatorul Cristina Stocheci.
La rândul său, medical Remus Mihalcea, manager al Spitalului Clinic Colentina din București, a spus: “În ultimele 7-8 luni am fost în prima linie a luptei cu Covid-19, Spitalul Colentina fiind desemnat în totalitate spital suport Covid-19. Au fost luni dificile și din punct de vedere fizic, și psihic. Nu am dus lipsă de materiale de protecție, dar personalul a obosit. Aveam lunar 20.000 de pacienți cu boli cronice care, din cauza pandemiei, nu au mai avut acces neîngrădit la serviciile medicale necesare. Este vorba despre pacienți cronici care trebuie să ajungă în fața medicilor; nu pot fi consultați sau tratați de la distanță. Cea mai mare problemă acum este cea a resursei umane”. Remus Mihalcea este argeșean, medic ORL care vreme de patru ani a lucrat la Spitalul Județean de Urgență din Pitești.
„S-a pierdut mult timp”
“La Spitalul de Pediatrie ne confruntăm, de asemenea, cu pandemia de coronavirus și cu problemele generate de aceasta. Din cauza pandemiei, adresabilitatea la spital s-a redus. Dacă aveam în 28.000 de prezentări pe an, acum nu cred că vom depăși 14.000. Consider că s-a pierdut mult timp, tot sistemul de sănătate având nevoie de specialiști. Or, ce a făcut Guvernul? În loc să organizeze concursul de rezidențiat când erau puține cazuri de Covid-19, l-a amânat pentru toamnă! De asemenea, nu se lasă libertate managerilor de spitale să angajeze personal, iar procedurile sunt greoaie, durează mult timp. O să biciuim până la epuizare același personal! Nici la ora asta Guvernul nu are un plan concret de combatere a pandemiei de coronavirus, se lasă totul la voia întâmplării!”, a punctat medicul Viorel Enache.