Cătălin Iancu este un tânăr din Pitești, în vârstă de 20 de ani, pasionat de muzică. El este absolvent al Liceului de Arte „Dinu Lipatti”, iar acum este student în anul II la Facultatea de Muzică din Pitești (UPIT). Cătălin și-a descoperit talentul de mic, cu ajutorul tatălui său, la vârsta de 8 ani hotărând că vrea să cânte la țambal. Despre cele mai mari reușite, dar și ce simte pe scenă, în fața publicului, acesta ne-a povestit în următorul interviu.
„Am simțit că mă reprezintă”
-Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?
-Pasiunea pentru muzică a pornit de la vârsta de 5 ani când luam vioara tatălui meu și încercam să cânt. Îl vedeam pe el cum repetă, astfel cred că am moștenit dragostea pentru muzică.
-De ce ai ales ulterior țambalul? Cum ai descrie acest instrument?
-Am ales acest instrument când aveam vârsta de 8 ani, mergând alături de tatăl meu la repetițiile din cadrul orchestrei profesioniste „Doina Argeșului”, acolo unde el este solist instrumentist la vioară. Am văzut țambalul și am simțit că mă reprezintă și că îmi doresc să îi cunosc toate sunetele, toate modurile de a se exprima. Aș descrie acest instrument ca poate cel mai complex. Cu ajutorul lui poți interpreta orice gen muzical. Totodată, este un instrument care necesită foarte multă muncă și ore de studiu.
Concerte în afara țării
-Care consideri că sunt cele mai mari reușite ale tale ?
-Unele dintre cele mai mari reușite consider că au fost numeroasele concerte în afara țării, încă de la o vârstă fragedă, începând de la 12 ani: China, Letonia, Algeria, Milano. O altă reușită din cariera mea a fost câștigarea, timp de patru ani consecutiv, a Olimpiadei Naționale de Muzică (interpretare vocală și instrumentală). Premiile m-au făcut să prind curaj, să vreau să mă dezvolt și să bucur publicul prin ceea ce fac.
-Cum te simți atunci când ești pe scenă, în fața unui public numeros?
-Pe scenă mă simt în largul meu, mă simt de parcă aș fi într-o altă lume, dar totuși o lume în care mă regăsesc și mă simt cel mai fericit. Iar atunci când publicul reacționează într-un mod frumos, este cea mai mare împlinire. Publicul este cel care ne dă verdictul, dacă el este mulțumit, atunci noi știm că trebuie să continuăm cu muzica.
Carismă, încredere, seriozitate
-Care consideri că sunt calitățile indispensabile unui artist?
-Calitățile indispensabile unui artist, în opinia mea, sunt carisma, încrederea și mai ales seriozitatea. Să nu uităm de munca depusă, orele petrecute la repetiții, toate acestea îți șlefuiesc talentul nativ. De asemenea, un artist trebuie să aibă dorință, dorința de a fi pe scenă, dorința de a crea muzică și de a îi face fericiți pe ascultători.
-Ce planuri și dorințe ai pentru viitor?
-În viitor mi-aș dori să ajung în America, pe cele mai mari scene ale lumii, alături de artiști celebri. Eu merg pe diversitate și mi-ar plăcea să cânt chiar alături de: Ed Sheeran, Mariah Carey, Bruno Mars, Charlie Parker, Baptiste Herbin, Jacob Collier. Aceștia fac parte din alte zone muzicale, dar dorința mea este să pot trece prin toate.