Coronavirusul SARS-CoV-2 la originea pandemiei declarată în aprilie 2020, răspândit cu o viteză inimaginabilă pe toate continentele, nu dă semne de oboseală şi îşi asumă cu cruzime noi fronturi de luptă. Debutând tăios în unele ţări europene cu tradiţie în turism (Italia, Franţa, Spania etc.), luate şi ele prin surprindere şi plătind biruri copioase în morţi în primele trei luni de la instalare, a creat impresia, prin lunile iunie şi iulie, că ar decelera contagiunea şi răspândirea. La noi, în mod surprinzător, după suspendarea stării de urgenţă care a gestionat mulţumitor efectele pandemiei, starea de alertă, însoţită de măsuri de relaxare neinspirate şi la presiunea unei părţi a Parlamentului, Avocatului Poporului şi CCR şi a mulţimii de conspiraţionişti, a dus la performanţe negative inimaginabile în lupta cu Covidul.
De la 100 de cazuri noi de infectaţi pe zi (e drept, şi în condiţiile testării modeste a suspecţilor) şi 15-20 de morţi pe zi cauzate de Covid-19, s-a ajuns rapid, în urma unor creşteri exponenţiale, la peste 3000 de infecţii zilnice, la 82 de morţi în unităţile Covid ATI şi la lipsa de locuri în secţiile ATI ale spitalelor din sudul ţării, necesitând 90-100 zboruri cu elicoptere SMURD pe zi, care au transportat bolnavi gravi în secţiile Covid ATI din Ardeal şi Banat.
Şi în unele ţări europene s-a semnalat creşterea explozivă a numărului de infecţii şi mai puţin a numărului de morţi pe zi, necesitând reluarea unor măsuri restrictive asupra populaţiei (Italia, Franţa, Spania), inclusiv carantinarea oraşului Madrid. Se pare că acest Covid-19 se înşurubează pentru o lungă perioadă de timp în Europa şi în lume.
Din păcate, la noi şi în multe alte ţări, în special cele cu sânge latin în circulaţie, s-a înţeles că relaxarea înseamnă petreceri pe terase şi în restaurante, implicând sute şi mii de oameni, sfidând distanţarea fizică şi portul măştii. Mulţi români neagă în continuare existenţa Covidului, categoric, alţii s-au specializat în virusologie şi epadează seară de seară în emisiuni televizate pe unele canale TV.
E bine că s-au deschis şcolile. Pentru clasele I-IV este aproape obligatoriu ca pe copii să-i instruiască învăţătorii în ale scrisului şi cititului. Dar elevii cu vârste între 10 şi 18 ani pot foarte bine să continue şcoala online. Mulţi dintre ei nu respectă distanţarea, în pauze în faţa şcolii şi pe stradă umblă în grupuri, fără mască (îi deranjează la fumat), fără distanţare.
Ar fi firesc să se revină la şcolarizarea online pe acestă perioadă de grea încercare cu proliferarea, scăpată aproape total de sub control, a Covidului.
Au loc manifestaţii anti-măsuri de protecţie individuală în centrele oraşelor mari. Pieţele devenite emblematice pentru manifestările democratice începând cu decembrie ʼ89 şi cu alte ocazii (Victoriei, Universităţii) au fost colonizate de oameni care nu cred în Covid şi sfidează agresiv portul măştii.
Personalul medical din prima linie, din spitalele cu profil Covid-19, este epuizat şi împuţinat (o cincime din decesele prin Covid sunt din rândul lor). Spitalele Covid sunt pline. Tragic este că şi celelalte secţii din spitale suferă mult în această perioadă. Restricţii de paturi, internări numai pentru mari urgenţe. Suferă mult asistenţa bolnavilor cronici suferinzi de boli cardiovasculare, hematologice, digestive, diabet zaharat.
Alegerile locale au avut loc. Nu s-au aliniat între cauzele creşterii indicatorilor de infecţiozitate şi deces prin Covid-19, pentru că procedura de vot a fost civilizată, cu respectarea măsurilor de protecţie individuală. Este extrem de necesar şi scrutinul de alegeri parlamentare, la 6 decembrie a.c., fiindcă gestionarea situaţiei de criză a Covidului, cuplată cu criza economică, nu se poate face cu un guvern de o culoare şi o majoritate parlamentară de altă culoare. Stabilitatea socială pe vreme de criză pandemică nu se poate construi şi întreţine fără un consens politic ataşat la nevoile populaţiei.
Trebuie să înceteze ofensa la adresa muncii deosebit de grele a cadrelor medicale şi a autorităţilor, tandemul extrem de necesar gestionării sutuaţiei îngrijorătoare în care ne zbatem. Poporul român are, pe lângă valori în cercetare, astrofizică, IT, sport, şi serioase carenţe educaţionale. Se pare că acest Covid-19, după provocarea a milioane de morţi şi a unei crize economice care se anunţă devastatoare, va avea în timp şi un rol educaţional şi va contribui la emanciparea românilor.
P.S. Înavuţirea pe căi dubioase, corupţia şi impostura sărăcesc insul de dragoste, empatie şi linişte sufletească.
Educaţia Covidului
Advertisement
Advertisement