Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței poate fi cerut anual până la 15 octombrie. Astfel, persoanele fizice cu venituri mici, care au nevoie de acoperirea integrală sau parțială a costurilor cu asigurarea căldurii acasă, în sezonul rece, mai au câteva zile la dispoziție pentru a depune la primăria localității în care stau dosarul pentru obținerea banilor.
Cel puțin teoretic, acesta este ultimul an în care ajutorul de încălzire se acordă în baza regulilor actuale, din 2021 urmând să se schimbe lucrurile. Asta deoarece, din sezonul rece 2021-2022, ajutorul respectiv va fi înlocuit de venitul minim de incluziune, care va avea o componentă numită supliment pentru locuire.
Ajutorul este dat pentru un singur sistem de încălzire – sistemul principal folosit de persoanele singure sau de familii. Este vorba, mai precis, de acoperirea integrală sau parțială a costurilor cu energia termică în sistem centralizat, energia electrică, gazele naturale sau lemnele, cărbunii, combustibilii petrolieri.
În cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 786 lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 lei. Cuantumul acoperit de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.
În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 750 lei. Cererile pentru ajutor pot fi depuse și ulterior detei de 15 octombrie. Însă în aceste cazuri ajutorul nu se va acorda pentru toate cele cinci luni de sezon rece, ci în funcție de lunile rămase la momentul depunerii cererii.